Het was pure horror toen ze haar merrie Indy in een uithoek van het weiland vond. Al snel werd vastgesteld dat haar paard een esdoornvergiftiging had.
Caroline Crijns bracht Indy met spoed naar de kliniek, waar de merrie nog geen 36 uur later overleed. Caroline vertelt haar verhaal aan CAP Magazine …
Meer info: www.carolinecrijns.nl of @pibenpaarden (Instagram)
Giftige esdoorns
Ik had weleens gehoord dat esdoorns giftig zijn voor paarden, maar had geen idee van de werkelijke risico’s of dat er langs het weiland een hele groep esdoorns stond?!
In het weiland hadden al jaren paarden gelopen, ook voor ik hier met mijn kudde kwam. Daarbij was mij altijd verteld dat paarden zelf weten wat ze kunnen eten en wat niet.
Alarmbellen
Zelfs na het overlijden van Indy had ik weinig tot geen kennis van dit onderwerp. Toen in het voorjaar berichten voorbij kwamen over nieuwe sterfgevallen, dit keer van zaailingen, gingen alle alarmbellen af.
Bij nadere inspectie van het weiland bleek het één grote zaailing-vlakte. Op plaatsen was het gras niet eens meer zichtbaar. Hoewel de paarden al maanden niet op grote delen van het weiland liepen, wilde ik ze wel graag weer kunnen laten grazen.
Eigen onderzoek
Het vinden van kloppende informatie was niet echt eenvoudig. Er is online van alles te vinden, maar veel berichten spreken elkaar tegen. Ik ben hierop mijn eigen onderzoek gestart.
‘Paarden eten er wel omheen’, ‘het betreft vooral jonge dieren’, ‘zolang ze voldoende ruwvoer hebben, gaan ze er niet aan’. Al deze berichten werden in één klap ontkracht met het overlijden van mijn eigen merrie en de gevallen waar ik later bericht over kreeg.
Hoe kom je van die zaaiingen af?
Mijn paarden hebben 2,5 hectare gras. Ze staan 24/7 buiten en hebben altijd (!) hooi ter beschikking. In de wintermaanden worden ze bijgevoerd en komen ze echt niets te kort.
Spuiten bleek geen optie. De zaailingen ontkiemen verspreid over maanden. Maaien was eveneens geen optie. Veel zaailingen zijn te klein EN de plantresten blijven ook na het maaien en ingedroogd nog lange tijd giftig.
Goed doordacht weidesysteem
De zaailingen met de hand verwijderen in combinatie met een weldoordacht weidesysteem, bracht gelukkig uitkomst. Waar afgelopen jaar geen gras meer te zien was, kom ik nu nog hier en daar een zaailing tegen.
Ook ontdekte ik in het weiland meer dan 40 (!) verschillende planten, bloemen en kruiden. Een deel bleek eveneens giftig. Gelukkig blijkt ook een heel groot deel eetbaar en zelfs een zeer welkome aanvulling voor de paarden. De kennis die ik de afgelopen jaren heb opgedaan, heb ik verwerkt in een Instagram cursus ‘Juf in het groen’ en ‘esdoorn educatie’ e-book.
De juiste kennis kan het leven van je paard redden!








Meer info: www.carolinecrijns.nl of @pibenpaarden (Instagram)