Om je wat te helpen als je een eigen paard kopen gaat, heeft PaardenPunt Vlaanderen een brochure uitgewerkt met tips en tricks.
Plezier met paarden
Denk je erover om een eigen paard te kopen? Dan moet je rekening houden met de tijd en het budget dat je kunt en wilt investeren. Een eigen paard hebben is enorm fijn, maar veel mensen onderschatten het werk en de kostprijs ervan.
Valt dat tegen? Dan kun je heel goed terecht bij een goede manege, die garant staat voor paardenwelzijn, veiligheid en kwaliteit.
1. Welk paard kies ik?
Elk paardenras heeft zijn eigen specifieke karaktertrekken, maar niet alleen het ras speelt een rol, ook het geslacht en de leeftijd, en nog veel meer.
Waar wil ik het paard voor gebruiken?
Wil je recreatief rijden of aan wedstrijden deelnemen? En gaat je voorkeur dan uit naar jumping, dressuur, reining… Elk paardenras heeft zijn eigen kwaliteiten en voor elke discipline, sportgericht of recreatief, is er een geschikt ras.
Het is belangrijk dat je jezelf kent als je een paard kopen gaat. Veel mensen overschatten zichzelf bij de aanschaf van een paard.
Leeftijd
Heb je weinig ervaring? Kies dan voor een ouder paard dat goed getraind is. Hou er rekening mee dat een getraind paard meestal iets duurder is dan een jong, ongetraind paard.
Heb je veel ervaring? Dan kan je er voor kiezen om een jong paard op te leren. Hou er rekening mee dat dit niet gemakkelijk en zonder risico’s is. Er zijn vakmensen beschikbaar om je te helpen.
2. Aandachtspunten bij een aankoop
Veterinaire keuring
Wij raden aan om het paard altijd voor de aankoop te laten controleren door je eigen dierenarts. Zo kan er bij gebreken geen discussie ontstaan.
Opstellen van een contract
Om problemen te voorkomen raden wij je aan om een contract op te stellen. Elk contract bevat basisinformatie van:
- de koper
- de verkoper
- het paard
- de verkoopprijs
Zoals alle contracten dient ook dit document in tweevoud te worden opgemaakt en te worden ondertekend door beide partijen. Buiten de basisinformatie raden wij ook aan om zeker volgende clausules in het contract op te nemen:
- doel van het paard voor de koper (recreatief, sportpaard etc.)
- verslag van de dierenarts
- goede en minder goede eigenschappen van het paard;
- zaken bijgeleverd bij het paard (paspoort, uitrusting …)
- eventuele proefperiode
- wijze van levering
- opschortende of ontbindende voorwaarden
3. Wettelijke verplichtingen
Identificatie
Paarden dienen sinds 2008 correct geïdentificeerd te zijn. Dit houdt in dat ze:
- gechipt zijn
- een EU-conform paspoort hebben
- definitief geregistreerd staan in de databank, beheerd door de BCP
Voor meer informatie rond algemene paardenhouderij of voor advies rond paarden kan je contact opnemen met PaardenPunt Vlaanderen. Voor het opzoeken en registeren van paarden kan je terecht op www.horseid.be.
4. Wat als de aankoop misloopt?
Indien er problemen zijn bij de aan- of verkoop van een paard, raden wij aan om dit altijd onderling te regelen.
Je kan proberen om:
- het paard terug te geven
- de aankoopsom gedeeltelijk/volledig terug te vorderen
- het paard om te wisselen voor een nieuw paard van dezelfde prijscategorie
- de verkoper te laten instaan voor de kosten van de dierenarts
5. Onderhoud en kosten
Paarden bestemd voor topsport zijn in aankoop duurder dan recreatiepaarden of paarden op een regionaal wedstrijdniveau. De prijs is vooral afhankelijk van:
- het ras
- de afstamming
- de leeftijd
- de graad van africhting
- de geleverde prestaties
- specifieke kwaliteiten
De aankoopprijs van een paard is natuurlijk niet de enige kost. Maandelijks loopt dit op tot een serieus bedrag: reken toch op een minimum van 250 euro (stalling, voeding, …) exclusief kosten zoals dierenarts, hoefsmid, tandarts, ontworming …
Huisvesting
Ieder paard heeft behoefte aan voldoende weidegang. Op de weide dient beschutting te staan in de vorm van natuurlijke beschutting of een schuilhok. Heb je geen weiland, dan is een pensionstal een goede optie. Voordeel is dat daar ook de kennis over paardenhouderij aanwezig is.
Verzekering
Het is ten zeerste aangewezen om een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid te nemen. Je bent namelijk verantwoordelijk voor alle schade die jouw paard aanricht.
Hoefsmid
Elke 6 tot 10 weken dienen de hoeven beslagen of bekapt te worden. Verzorg de hoeven van je paard goed, indien je dit niet doet, kan kreupelheid een gevolg zijn!
Voeding
Afhankelijk van de te leveren prestaties heeft elk paard andere types voeding nodig, maar de basis is altijd ruwvoeder.
Dierenarts
Hoewel dit in België niet verplicht is, raden we je aan om je paard te laten vaccineren tegen griep, tetanus en rhinopneumonie. Sommige organisatoren van wedstrijden laten enkel gevaccineerde paarden toe.
Paarden zijn ook zeer gevoelig voor wormen. Overleg met je dierenarts over de gepaste ontworming van je paard.
Ook de tanden van een paard moeten jaarlijks gecontroleerd worden, want deze blijven heel hun leven lang doorgroeien, waardoor ze pijn en ongemak kunnen veroorzaken.
Het hele bericht lees je op PaardenPunt Vlaanderen.
Je kan de brochure hier downloaden.
Foto: Istockphoto