Lekker hè, je paard weer in de wei! Toch moet je uitkijken als het buitenseizoen ingaat. De ‘voorjaarswei’ kan problemen veroorzaken zoals hoefbevangenheid en spijsverteringsproblemen. En kort gras is niet altijd de juiste oplossing.
Gras is een belangrijk bestanddeel van het dieet van je paard, omdat het uitstekende voedingswaarden bezit. De vezels zijn goed voor het spijsverteringskanaal en zorgen ervoor dat het paard zijn aangeboren behoefte om te grazen bevredigt. Bij het aanbreken van het buitenseizoen vormt gras ook een risico spijsverterings- en metabole ziektes.
Koolhydraten en fructaan
Lentegras bevat grote hoeveelheden ongestructureerde koolhydraten (NSC’s), die acute spijsverteringsziekten bij paarden veroorzaken. De verschillende typen NSC’s in gras zijn suikers (glucose, fructose, sacharose), zetmeel en fructaan. We weten dat voornamelijk fructaan de boosdoener is als het gaat om het veroorzaken van hoefbevangenheid. Minder inname van gras betekent niet automatisch minder opname van tructaan. De samenstelling van het gras op het moment dat het gegeten wordt, is veel belangrijker dan de hoeveelheid.
NSC-productie
Tijdens daglichturen vindt fotosynthese plaats, waarbij NSC’s worden geproduceerd. In het voorjaar verkeren veel grassen in een actieve groeifase, wat zorgt voor een hoge NSC-productie. Lente-avonden kunnen nog erg koud zijn. Wanneer de temperatuur onder de 5 graden Celcius komt, maakt de plant geen gebruik van de NSC’s. Hierdoor is de suiker- en fructaanwaarde in het gras veel hoger dan anders.
Hoefbevangen
De kans op hoefbevangenheid neemt toe in het voorjaar, wanneer een paard veel suikers opneemt. Uit het onderzoek van Britain’s Animal Health Trust blijkt dat één op de tien paarden of pony’s elk jaar last heeft van de terugkerende verschijnselen van hoefbevangenheid. Daarmee komt deze aandoening net zo vaak voor als koliek. De onderzoekers attenderen paardeneigenaren op het belang van het tijdig herkennen van de voortekenen van hoefbevangenheid. Daardoor kan een mogelijke fatale afloop voorkomen worden. Eigenaren wordt geadviseerd waakzaam te blijven, ook als het voorjaar al is gepasseerd.
4 Tips: hoefbevangenheid voorkomen
Hieronder lees je hoe je de kans op hoefbevangenheid kunt verkleinen.
1. Wanneer de paarden eindelijk weer de wei op kunnen in het voorjaar, bouw dit dan geleidelijk op. Eerst een kwartiertje, halfuurtje en dit bouw je rustig uit naar de hele dag. Zo kunnen de paarden wennen aan de verandering van voedingsstoffen. Hierdoor zullen ze minder snel vatbaar zijn voor hoefbevangenheid.
2. Heeft je paard al een geschiedenis met hoefbevangenheid, dan kan het handig zijn om het paard ’s morgens vroeg of juist ’s avonds laat in de wei te laten, vooral tijdens de lentemaanden. De suikerwaarde in gras is het hoogst in de vroege avond, en daalt het tot het laagste punt in de vroege ochtend.
3. Houd het gras op een passende hoogte is. Overbegrazing kan er voor zorgen dat de paarden de jonge aangroei eten en die heeft meestal ook een hoger suikergehalte. Daar tegenover staat dat, wanneer een weiland overwoekerd of te oud is, je paard veel zaadkoppen kan eten die ook weer veel suikerniveaus bevatten.
4. Maak, als het nodig is, gebruik van een graasmasker. Zo reduceer je de hoeveelheid gras die je paard kan eten, maar kan je hem wel lekker buiten laten lopen.
Bron: The Horse
Foto: Istockphoto/DutchScenery