Je paard veilig in de wei: doe de Gallagher check bij je omheining

0
1116

Het voorjaar komt er weer aan, en dat betekent: weideseizoen! De paarden kunnen weer naar buiten! En dat is ook meteen het moment om stil te staan bij de veiligheid van je paarden in de weide.

Hoe staat de afrastering er na de winter bij? Is deze nog goed en veilig voor de paarden? Het laatste wat je wilt is immers dat je paard(en) zich verwond(en) door slecht/geen onderhoud van de afrastering.

EquiWire

Bij Gallagher staat de veiligheid van jouw paard voorop. Dit begint bij het ontwikkelen van de meest veilige producten voor jouw paard. De innovatieve EquiWire en multidraadse poortset zijn daarvan een goed voorbeeld. Maar zoals het spreekwoord luidt; goed gereedschap is het halve werk. De andere helft van het werk ligt bij een gedegen installatie en onderhoud. Je hoeft voor het onderhoud niet perse specialist te zijn. Speciaal voor dit doel heeft Gallagher namelijk de Gallagher check ontwikkeld. Met deze stap-voor-stap check kan jij zelf je afrastering controleren en weet jij zeker dat jij er alles aan hebt gedaan om jouw paard een zo veilig mogelijke weide te bieden.

Doe het zelf

Ben je er klaar voor? Wij nemen je in dit verhaal kort mee in de verschillende stappen om jouw elektrische afrastering te checken. Denk je nu; dit gaat mij allemaal veel te snel? Op de Gallagher-website vind je een uitgebreidere uitleg, met video en checklist in PDF.

Benodigdheden

Om de spanning op jouw afrastering te meten heb een meetapparaat (digitale voltmeter of storingsdetector) nodig. Verderop in dit artikel vind je daar meer over.

Stap 1: Check je schrikdraadapparaat

Gallagher Check - stap 1

Zet het apparaat uit en koppel de afrastering los bij de rode knop (de uitgang van de stroom). Zet het apparaat weer aan. Houd vervolgens je meetapparaat tegen het uiteinde van de rode knop en houd het uiteinde van het draadje dat aan je meetapparaat zit tegen het uiteinde van de andere knop (groen – waar de aarde aan vastzit). Is het voltage hoger dan 6000V? Dan is het apparaat in orde. Is het lager? Dan is het apparaat stuk.

Stap 2: Check het voltage op de afrastering

Gallagher check - stap 2

Ga naar het einde van jouw afrastering en check daar het voltage. Is dit voltage meer dan 1500V lager dan wat je hebt gemeten op jouw schrikdraadapparaat? Ga dan terug naar het apparaat en controleer de aarding (zie verderop stap 4).

Stap 3: Check de afrastering zelf

Gallagher check - stap 3

Loopt de afrastering bij langs en inventariseer of alles op orde is. Is het draad/lint overal goed gespannen? Hiermee verklein je de kans dat jouw paard erin verstrikt raakt. Is het draad beschadigd en zijn de verbindingen tussen de draden nog in orde? Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat alle isolatoren intact zijn. Hiermee voorkom je dat het draad aan spanning verliest of je paard zich kan verwonden. Ook check je de palen, staan ze recht en zijn ze niet beschadigd. Tot slot check je of de poorten nog goed functioneren. Zijn de poortgrepen nog heel en is het draad goed gespannen?

Stap 4: Check de aarding van het schrikdraadapparaat

Gallagher check- stap 4

Waarom? Zo weet je zeker dat jij het maximale uit jouw apparaat haalt. Je apparaat kan nog zo zwaar zijn, met een slechte aarding zal deze minder presteren dan een goed geaard apparaat dat een stuk lichter is. Je checkt de aarding door op 100 meter afstand van het schrikdraadapparaat een ijzeren paaltje tegen de afrastering te plaatsen. Pro-tip; raak het paaltje zelf niet met je blote handen aan. Door deze kortsluiting te veroorzaken zorg je dat er minder voltage op jouw afrastering staat. Is deze nu minder van 1000V? Dan kan je verder. In deze nog steeds meer dan 1000V? Zet dan nog een aantal paaltjes tegen de afrastering aan totdat de voltage wel onder de 1000V is gedaald.

Aardpen

Loop vervolgens naar de aardpen van jouw schrikdraadapparaat en meet het voltage dat daarop staat. Je kan dit meten door het apparaat zelf tegen de aardpen te houden en het draadje met pinnetje op ongeveer een meter afstand in de grond te steken. Is deze spanning minder dan 300V? Dan is je aarding in orde. Is de spanning meer dan 300V? Installeer dan extra aardpennen en voer de test opnieuw uit. Wanneer de aardpen in een droge of zanderige bodem staat kan het ook helpen een speciale aardingsmix (Bentonite) in het gebied rondom de pen aan te brengen.

Klaar voor het seizoen

Tot zover de check. Heb je alle stappen doorlopen, maar werkt jouw afrastering nog steeds niet naar behoren?? Neem dan contact op met de Gallagher specialist. Zij kunnen je zeker helpen het probleem op te lossen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER