Is jouw oudere paard te mager? 5 tips om jouw senior gezond op gewicht te houden!

0
1196

Een ouder paard, vanaf een leeftijd van 18 jaar, krijgt sneller problemen met zijn gewicht. Zeker in het najaar! Dat komt omdat paarden voedingsstoffen minder goed kunnen opnemen naarmate ze ouder worden. Gebitsproblemen spelen ook vaak een rol.

Veerle Vandendriessche, dierenarts en nutritionist bij Pavo, geeft 5 tips om jouw senior gezond op gewicht te krijgen én te houden!

1 Oorzaak achterhalen

Wanneer je oude paard te mager wordt zonder direct aanwijsbare reden, is de eerste stap om de oorzaak hiervan te achterhalen. Het is verstandig om eerst een bloed- en mestonderzoek te doen. Bij het bloedonderzoek wordt gekeken of de nieren, darmen en lever goed werken. Misschien komt je paard wat tekort of heeft hij iets onder de leden? In een mestonderzoek kun je zien of je paard wormen heeft. Laat ook zeker het gebit nakijken, het kan namelijk best zijn dat je paard last heeft met kauwen.

2 Goed ruwvoer

Het rantsoen van ieder paard bestaat voor 70 tot 100% uit ruwvoer! En zeker bij oudere en/of magere paarden is goed ruwvoer van levensbelang voor een gezonde darmwerking. Geef ze dus gerust onbeperkt toegang tot ruwvoer. Voor oude paarden die achterblijven in gewicht, is het belangrijk dat het energie- en eiwitgehalte in het hooi vrij hoog is. Het suikergehalte kan beter laag zijn, aangezien paarden op leeftijd steeds meer moeite hebben om dit te verteren en vaker gevoelig zijn voor suiker (hoefbevangenheid, de ziekte van Cushing – PPID etc.). Je kunt de waardes van je ruwvoer laten testen met een ruwvoeranalyse.

3 Lekker naar buiten

Een oud paard dat te mager is, kan het beste de hele dag op de weide lopen. In vers gras zitten namelijk veel hogere energie- en eiwitgehaltes dan in ons ruwvoer. Kan je paard niet op de wei, dan is onbeperkt ruwvoer (van goede kwaliteit) echt noodzakelijk.

4 Makkelijk te verteren voer

Je kunt je oude paard helpen door hem gemakkelijk verteerbaar voer aan te bieden. Geëxpandeerde brokken en muesli’s met veel gepofte grondstoffen hebben een speciale bewerking ondergaan, waardoor ze makkelijker verteerbaar zijn voor je oude paard. Ze zijn als het ware ‘machinaal voorgekauwd’ waardoor het paard de voedingsstoffen via de dunne darm gemakkelijk opneemt. De kans op koliek is door deze voorbewerking vele malen kleiner dan bij onbewerkt voer.

5 Geweekte ruwvoervervangers

Bij gebitsproblemen nemen paarden minder goed ruwvoer op. Om ervoor te zorgen dat je oudje wel genoeg ruwvoervezels binnenkrijgt om de spijsvertering op gang te houden en de maag-darmflora gezond te houden, kun je ruwvoervervangers aanbieden, zoals luzerne, bietenpulp en grasbrokken. De meeste ruwvoervervangers week je eerst in water voor je het voert; ideaal voor oude paarden die moeite hebben met het kauwen op langstengelig ruwvoer!

Pavo’s producttips voor een gezonde senior


Pavo FibreBeet: dit ruwvoerproduct voer je geweekt en is een combinatie van Pavo SpeediBeet (ontsuikerde bietenpulp) en luzerne (eiwitten). Hiermee is dit de beste ondersteuning bij conditieherstel, oftewel: een gezonde dikmaker.


Pavo FibreNuggets: deze structuurrijke grasbrokken zijn gemaakt van 100% alpenweidegras en in te zetten als hoogwaardige ruwvoervervanger. Pavo FibreNuggets kan je ook eerst weken, perfect voor paarden met gebitsproblemen dus!


Pavo SpeediBeet: dit is snelwekende, ontsuikerde buitenpulp en een bron van supervezels om een goede maag-darmflora van je paard te ondersteunen.


Pavo DailyPlus: deze uitgebalanceerde ruwvoermix van o.a. luzerne en grashooi meng je met het krachtvoer, zodat je paard lekker lang over zijn maaltijd doet en extra speeksel aanmaakt.


Pavo 18Plus: stofvrije, licht verteerbare muesli, volledig aangepast aan de behoeftes van het oudere paard. Je kunt dit zowel droog als nat voeren; de brokjes zijn zo gemaakt dat ze makkelijk uit elkaar vallen in water.

Pavo Quickscan

Pavo Ruwvoer QuickScan: ruwvoer is het allerbelangrijkste onderdeel van het rantsoen van je paard. Met deze ruwvoeranalyse speciaal voor paarden weet je wat je paard uit hooi binnenkrijgt aan suiker, eiwit en energie. Onmisbare informatie voor een goed rantsoen!

En wat je vooral NIET moet doen …

Er zijn ook een paar ‘dikmaak-tips’ die je in de wandelgangen veel hoort, maar beter níet kunt doen. Geef bijvoorbeeld nooit grote hoeveelheden geplette maïs, ingekuilde maïs of maïsmeel om een mager paard op gewicht te krijgen. Maïs kan er wel voor zorgen dat je paard snel dikker wordt, dus op het oog werkt het misschien, maar het is erg moeilijk om te verteren voor een paard. Als de onverteerde maïs in de dikke- en blindedarm terechtkomt, kan gaskoliek, diarree en ook maagzweren ontstaan. Pas hier dus mee op!

Vraag het PAVO

Heb jij een vraag over het rantsoen voor jouw paard of pony? Neem dan contact op met de voedingsdeskundigen van Pavo. Zij helpen je graag verder! Telefoon: +32 513 376 70; mail voeradvies@pavo.net of website: www.pavo.nl.

Foto: Nikki de Kerf

LAAT EEN REACTIE ACHTER