HorSense coachen met paarden: ‘Haal het beste uit… jezelf’

0
2085

In een wereld van verandering staan we continu onder druk om het beste uit onszelf of ons team te halen. Een professionele coach kan je helpen om competenties te versteken of belemmeringen weg te nemen. Co-coaches – de paarden – kunnen hier een versnellende factor spelen.

Paard mag gewoon paard zijn

De coach heeft een grote kennis van paarden. De focus is weliswaar gericht op de mens, maar het paard wordt niet vergeten. HorSense laat het paard gewoon paard zijn. Er wordt niet gewerkt met aangeleerd gedrag. We werken met veel respect voor het paard en gebruiken tijdens onze coachings het kudde- en vluchtgedrag van paarden. Er wordt altijd naast het paard gewerkt.

De kracht van het paard

Paarden kunnen ons een haarscherpe spiegel voorhouden op gebied van authenticiteit, communicatie en leiderschap. Het zijn ideale leraren, omdat ze volkomen oorspronkelijk en oprecht zijn. Hun feedback is zeer direct en soms confronterend, doordat ze feilloos je lichaamstaal spiegelen en daarmee ook je onbewuste gedrag en emoties. Dit brengt je in contact met dieper liggende emoties, krachten en drijfveren. Het geeft je inzicht in wie je op dat moment bent. Dat kan heel confronterend zijn, maar ook bevrijdend, omdat paarden niet oordelen. Ze houden alleen een spiegel voor en geven je de ruimte om het anders te doen. Paarden kunnen ons helpen in het proces van het herontdekken en ontwikkelen van onszelf.

Het paard als leraar

Het is voor paarden zo dat de veiligheid van de kudde afhangt van het vermogen van ieder kuddelid om gevaar van roofdieren aan te voelen, op te pikken. Mensen vallen onder de categorie roofdieren. Roofdieren houden vaak stress vast in hun lichaam. Deze stress is zichtbaar in onze lichaamshouding. Deze stress is te voelen en zelfs te ruiken voor een hoogsensitief prooidier als het paard. Paarden zijn afgestemd op alle niveaus van informatie en kunnen gemakkelijk de intenties van roofdieren onderscheiden. Ze voelen aan wanneer ze moeten vluchten voor gevaar, maar weten ook heel goed wanneer dat niet nodig is, wanneer ze veilig kunnen blijven grazen. In een kudde communiceren paarden met elkaar via gevoelens (energieoverdracht) en reacties. Hun communicatie is hierbij zeer verfijnd en informatie wordt sneller overgedragen dan onze menselijke geest kan begrijpen.

Als één paard nerveus wordt en instinctief vlucht naar veiligheid, vlucht de hele kudde mee. Als een mens incongruent (het ene denkt, maar het andere voelt) is of men heeft een verborgen intentie of agenda, dan is het zo dat de energie/vibraties of stresssignalen van deze intenties overeenkomen met die van de intenties van een roofdier in het wild. De ervaring leert ons dat indien er een gedragsprobleem is bij een paard, dit vaak is terug te voeren naar de communicatie, interne energie en intenties van de mens(en) die met het paard omgaan. Want zodra wij mensen in de persoonlijke ruimte van een paard stappen, worden we automatisch onderdeel van hun omgeving, hun kudde en dus is het paard afgestemd op onze gevoelens, intenties, gedachten en energie.

De opleidingen

HorSense, een lerende organisatie

HorSense is een VZW gericht op het opleiden van professionele paardencoaches. HorSense staat voor kwaliteit, professionaliteit en deskundigheid. In onze post-graduaats­opleiding ‘Coachen van mensen en teams met behulp van paarden’ leren we hoe je mensen met levensvragen (grenzen stellen, een laag zelfbeeld, oriëntatie van je privé of professioneel leven, te hoog stressgehalte, …) of teams met uitdagingen (communicatieproblemen, conflicten, weerstand, verandering, …) kan coachen met onze co-coaches – de paarden. We gebruiken hierbij coachingsmethodes uit NLP, Transactionele Analyse, kernkwadranten, …

Daarnaast hebben we ook een opleiding ‘Systemische coachen met paarden’. Bij systemisch coachen verschaffen we de klant een inzicht in verborgen belemmeringen en stagnaties op een dieper niveau. Deze belemmeringen worden via herordening weggenomen, zodat de klant terug een positieve energie krijgt.

Verder zijn er nog vervolmakingscursussen voor het ‘Coachen van kinderen met paarden’ waar we werken rondom binding en verbinding, omgaan met emoties, ontwikkelen van vaardigheden, zelfstandigheid en samenwerking, motivatie en zelfvertrouwen, effectief communiceren, grenzen stellen, verandering, stress en angst. In de cursus ‘Stress en burnout coachen met paarden’ werken we rond het ontstaan van stress en burnout, preventie, analyse van de stressklachten en stressbronnen, herstellen van energie en fysieke conditie, versterken van competenties, herstellen van je levensmissie, talenten, drijfveren en werkhervatting.

Drie pijlers

In al onze opleidingen werken we rond drie belangrijke pijlers: ik als coach, coachingsvaardigheden en coachingsmethodes. We werken met gastklanten zodanig dat je heel snel ervaring kan opbouwen, 70% van onze opleidingen zijn praktijk. Onze opleidingen worden op verschillende plaatsen in België georganiseerd. Deze locaties waarborgen rust, veiligheid en liggen in een natuurlijke omgeving.

Happy Horse, intervisie en netwerkmomenten

Tijdens de Happy Horse momenten ontmoet je andere paardencoaches en -therapeuten. Je kan er ervaringen uitwisselen en leren hoe anderen hun vak uitvoeren. Er wordt in kleine groepen gewerkt rondom bepaalde thema’s. Dit alles on der een deskundige begeleiding.

Kennismakingsmomenten

HorSense organiseert regelmatig op verschillende plaatsen in België gratis kennismakingsdagen. Trek je stevige schoenen aan en kom een aantal oefeningen meedoen tijdens deze kennismakingsmomenten. Raadpleeg de agenda op onze facebook-pagina https://www.facebook.com/HorsenseBelgium/.

HorSense

Contact
HorSense VZW
Henk Van ’t Net
Grand-Route 26
6990 Hotton
www.horsense.be
www.happyhorse.coach
email: henk@horsense.be
Telefoon: 0475/38 42 93

Tekst en foto: Horsesense

LAAT EEN REACTIE ACHTER