Hoe verbeter je je houding en zit?

0
4638

Een stille zit en een mooie houding, met een rustige beenligging en een rechte lijn van schouder naar heup naar hak, staat niet alleen mooi, het helpt je ook om op de juiste manier je hulpen te laten doorkomen bij je paard.

Heb je geen goede zit, dan is het lastig de juiste hulpen door te geven. Bovendien heb je zonder goede houding en zit minder balans.

1. Ken je sterke en zwakke punten

De eerste stap naar verbetering is begrijpen waar je aan moet werken. Als je al heel lang paardrijdt, sluipen er misschien wat minder gewenste ‘dingetjes’ in je rijden. Je denkt misschien dat je rechtop zit, maar misschien zit je wel iets naar voren of leun je juist te ver naar ahcgreren.

> Gebruik video’s of foto’s en zie wat je misschien kunt verbeteren

Trek je misschien je hak op als je drijft? Als je paard voorwaarts gaat, val je dan niet iets naar voren, of blijf je achter in de beweging? Heb je je onderbeen nog netjes op de plek liggen, met je hak naar beneden? Als je de antwoorden weet, kun je er aan werken!

2. Rijden zonder stijgbeugels

Je weet het best: rijden zonder beugels is de gemakkelijkste manier om een vaste, rustige zit te ontwikkelen. Niet geschikt als je een jong paard hebt, maar zitlessen op een goed opgeleid paard maken het verschil. Tien minuutjes per les, of één zitles per week is mooi genoeg!

> Tijdens een zitles hoef je niet alleen maar het doorzitten door te nemen. je kunt ook lichtrijden zonder beugels, of over balkjes lopen, een klein sprongetje maken.

3. Simulator of robot-paard

Een les op een ‘neppaard’ is geweldig voor een goede zit. De simulator ‘merkt’ het meteen als je niet in balans zit, of je scheef zit of te ver naar voren of naar achteren leunt.

Op het scherm zie je meteen het resultaat van een oefening.

4. Rijden met je ogen dicht

Het beste kan er dan even iemand naast je paard gaan lopen. Met je ogen dicht voel je je balans, zelfs al stap je alleen maar. Je moet vertrouwen op je gevoel als je niks ziet.

> Probeer te voelen wanneer je paard welke hoef neerzet. Als je elke beweging kunt ‘isoleren’, ben je beter in staat je hulpen te doseren en timen. Moeilijker nog: probeer met je ogen dicht recht over de A-C lijn te lopen. Blijft je paard niet recht, dan weet je welke invloed je onbewust hebt op je paard.

5. Werk aan je eigen conditie

Paardrijden is fitness. Je core stability – de stabiliteit van met name je bovenlichaam – is belangrijk én je moet lenig en soepel zijn. De ruiter zou net zo goed aan zijn eigen conditie als aan die van zijn paard moeten werken. Iets waar de laatste jaren steeds meer aandacht voor is, denk maar aan topsporters als Adelinde Cornelissen.

Bron: FEI

Foto: DigiShots

LAAT EEN REACTIE ACHTER