Het belang van de paardenrug

0
714
paardenrug

Als ruiter doe je natuurlijk je best om het je paard zo comfortabel mogelijk te maken. Het juiste bit, een goed passend zadel en een perfecte rijhouding.

Van veel paarden wordt iedere dag veel gevraagd. Voor het goed bewegen van je paard is de rug misschien wel het meest belangrijk: het zorgt voor verbinding tussen de voor- en achterhand. Dit blijkt ook uit onderzoek aan de Universiteit van Harvard naar de paardenrug. Tijdens het rijden wil je als ruiter ervoor zorgen dat het paard onder het zadel op dezelfde manier beweegt als wanneer hij in de wei loopt. Maar hoe bereik je dit?

Beweging rug

Meer dan een eeuw geleden bestudeerden wetenschappers de hoeven van het paard om zo meer te begrijpen over het ontwikkelingsniveau tijdens het rennen. Maar er is weinig bekend over de evolutie van de rug tijdens deze transformatie, blijkt uit onderzoek dat aan de Universiteit van Harvard werd uitgevoerd. Vierbenige zoogdieren bewegen hun onderrug tijdens het rennen om de snelheid toe te laten nemen en tegelijkertijd de ademhaling te reguleren. Bij paarden ligt dit echter anders, omdat zij de bewegingen van hun lendenwervel tot een enkel gewricht bij hun romp beperken.”

Anatomie en mobiliteit

Tijdens de studie werd de anatomie en mobiliteit van het gedomesticeerde paard bekeken. De vorm van de rugwervels laat zien hoeveel beweging in ieder gewricht mogelijk is. Gewapend met deze informatie vergeleken de onderzoekers de rugwervels bij zestien fossiele paardensoorten. Hierbij ontdekten zij dat kleinere paardachtigen over een compleet andere anatomie van de rugwervels beschikten. Dit zou kunnen betekenen dat vroeger meer beweging in de midden- en lagere rugdelen mogelijk was. De anatomie van de wervels had ook te maken met de lichaamsgrootte. Paarden met een grotere stokmaat ontwikkelden minder beweging vanuit de rug.

Nieuwe perspectieven

De onderzoekers van Harvard zijn dan ook van mening dat de stabiliteit van de rug een gevolg is van de mechanische uitdaging bij het grote, moderne paard. ‘De benodigde energie voor het behalen van topsnelheid door zo’n groot dier is vaak extreem. Daarom lijkt het nodig dat de beweging in de rug minimaal wordt. De bevindingen in onze studie zijn belangrijk omdat het laat zien hoe de rug nieuwe perspectieven geeft op het gebied van locomotie-ontwikkeling.

Oefeningen voor je paard

Maar hoe zorg je er voor dat jouw paard zijn rug goed gebruikt? Voordat je gaat rijden kan je al checken hoe de spieren in de rug er aan toe zijn. Let bijvoorbeeld op de reactie van je paard als jij over bepaalde spieren borstelt. Wordt hij ontspannen of juist gespannen? Als je paard heftig reageert op bepaalde aanrakingen kan het betekenen dat de spieren vastzitten. Het is dan beter om hem te longeren en de rug niet te belasten door te gaan rijden. Ten slotte is jouw eigen rijhouding enorm belangrijk voor de rug van je paard. Laat een ander eens kijken naar jouw houding en corrigeer jezelf, zodat jouw paard zich zo natuurlijk mogelijk kan bewegen.

Bron: Hoefslag

Foto’s: rechtenvrij via Pixabay

LAAT EEN REACTIE ACHTER