Herkenbare ergernissen in de zomerperiode

0
484
Ergernissen tijdens de zomer. Bijvoorbeeld wassen

De zomer komst steeds dichterbij. De dagen worden langer en warmer en je kunt in je T-shirt rijden in plaats van jezelf  van top tot teen in te pakken. Maar ook de zomer heeft zo zijn nadelen, die kunnen resulteren in kleine ergernissen van de ruiter (en soms ook paard!).

Je rijdt paard dus eigenlijk heb je het fanatisch, maar toch mag je soms even klagen en zeuren. Want ook ruiters hebben wel eens hun ergernissen.

Inpakken en inspuiten

Helaas ontkom je er gewoon niet aan, vliegen die je paard (en jou) lastig vallen. Zomers is het de tijd voor insecten. Dazen, vliegen, wespen, teken, noem maar op. Met een beetje pech zijn beide partijen de pineut. Er bestaan vliegendekens en vliegenspray om je paard zoveel mogelijk te beschermen tijdens deze kriebel periode en als je dan toch aan het sprayen bent, dan kan je jouw eigen armen meteen ook even inspuiten. Daarnaast zijn er dazenvallen om de hoeveelheid dazen in te perken. Toch moeten we in de zomer accepteren dat deze beesten er zijn.

Tip: Leg een tekentangetje op stal zodat je teken bij je paard kunt verwijderen

Blote benen hebben  zo hun nadelen

Wanneer je niet van plan bent om te rijden kun, je net zo goed een korte broek aan doen met die hitte. Maar dit geeft ook een nadeel wanneer je nog met hooi moet slepen. Niet elke huid kan tegen hooi of stro. Er ontstaat een uitslag bij je benen: rode strepen, plekjes en kleine wondjes dat kunnen gaan jeuken. Gelukkig blijft het niet heel lang zitten maar het is wel even vervelend!

Van schoon naar vies?

De zomer is de perfecte tijd om je paard een uitgebreide wasbeurt te geven. Lekker van top tot teen natmaken en inzepen. Paarden hebben een vacht waar lekker veel zand in achter blijft. Je bent lekker een uurtje druk om je paard weer te laten shinen. Na het wassen is je paard dan ook heerlijk schoon, maar jij? Jij bent veranderd in een lopend zand, modder, zeep en water monster…. Hmm zelf meteen onder de douche thuis.

Zodra je paard weer het schoonste paard is van de hele stal, lijkt dit niet voor lange duur. Zodra je hem in de wei zet, probeert je paard het eerste en het beste zwarte zand plekje op te zoeken om in te gaan rollen. Weg schoon paard en hallo gepaneerd paard… Zelfs op laten drogen door te wandelen heeft niet veel zin. Je paard gaat hoe dan ook rollen en wordt weer lekker vies. Maar we kunnen er stiekem ook wel weer om lachen, het is en blijft een paard natuurlijk. Bovendien zorgt het gepaneerde zandlaagje voor een bescherming tegen de vliegen! Dus zo erg is het eigenlijk ook weer niet.

Hele dag in de zon betekent: hoofdpijn!

Een warmer zomerse zonnige dag betekent helaas soms ook hoofdpijn aan het einde van de dag. Door de fotoshoot die je hebt geplant ben je de hele dag druk met je paard en vergeet je bijna jezelf. Goed drinken is belangrijk en voorkomt hoofdpijn door vocht tekort. Het kan ook geen kwaad om toch even die pet op te zetten en een zonnebril te dragen.

En het kan niet vaak genoeg gezegd worden: smeer je goed in! Verbranden is funest voor jouw huid, maar ook voor die van je paard. Lichte velletjes (ja ook de neus van je paard!) smeer je regelmatig in met zonnebrand. Ook voor de paarden komen steeds meer producten tegen verbranden op de markt. Dat voorkomt nog meer ergernissen.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Lees ook: Zomerergernis … bruin, bruiner, bruinst?!

LAAT EEN REACTIE ACHTER