Help! Mijn paard wil niet op de trailer

0
973
Moeite met het paard op de trailer laden
Paard laden © DigiShots

Het komt geregeld voor dat je op een wedstrijdterrein ziet dat een paard de trailer niet of moeizaam op wil. Het duurt uren en er ontstaan irritaties en gevaarlijke situaties. Waarschijnlijk voelt de eigenaar extra druk van de omstanders en dit werkt hem of haar ook nog op de zenuwen.

Meestal heb je bij het trailerladen nog een extra handje nodig dat even de stang dicht doet zodra je paard er eindelijk op staat. Hoe handig is het als je paard zelf de trailer in loopt?

Om het probleem op te lossen moet je weten wat de oorzaak is. Waarom wil je paard de trailer niet in, is het angst? Is hij aan het klieren, snapt hij je hulpen niet? Het is belangrijk daar achter te komen.

Vluchtdier

Paarden zijn vluchtdieren, ontsnappen en vluchten zijn de overlevingsmiddelen van een paard. Van nature kijkt een paard goed in welke situatie hij zich begeeft, is het te vertrouwen? Een paard zou uit zichzelf nooit een nauwe plek binnenlopen omdat de vluchtmogelijkheden dan beperkt zijn. Daarom beschouwt een paard de trailer als een onveilige plek waarin hij niet kan vluchten als er gevaar is.

Visuele Cirkel

Sommige mensen weten niet goed wat de oorzaak van het niet willen laden is en proberen met van allerlei hulpmiddelen het paard de trailer op te krijgen, met als gevolg dat de angst alleen maar toeneemt. Jij als leider moet het paard het vertrouwen geven dat de trailer geen gevaar is. Als je zelf verandert in een boos monster in de buurt van die trailer zal het paard nooit vertrouwen krijgen in die situatie. Het gaat van kwaad tot erger, en er ontstaat een vicieuze cirkel. Het paard wil de trailer niet meer in, er is steeds meer dwang nodig om het toch voor elkaar te krijgen. Het paard gaat de trailer steeds meer associëren met dwang en geweld, en krijgt er een steeds grotere hekel aan.

Geen tijd

Trailerladen is voor een paard geen aangeboren vaardigheid. Door te oefenen en het paard het vertrouwen te geven dat de trailer geen gevaar is zal het paard het beter begrijpen. Het gaat al mis op het moment dat hij de trailer op moet en er geen tijd is. Bijvoorbeeld wanneer je een afspraak hebt met de dierenarts. De aanwezige tijdsdruk op dat moment voelt het paard en dat geeft geen veilig gevoel.

Lichaamstaal

Mensen zijn zich er vaak ook niet van bewust dat ze het paard blokkeren op het moment dat hij de trailer op moet. We staan met onze neus richting het paard en trekken aan het touw  om aan te geven dat hij erin moet. Met je lichaam richting het paard staan, is van nature een teken dat hij moet blijven staan. Zodra je jouw lichaam andersom hebt, en je schouder meedraait de trailer in vraag je het paard om mee te lopen. Dat is een heel belangrijke basis bij het op laden van het paard.

Vertrouwen

Neem de tijd, oefen en beloon je paard met lekkers. Wees ook tevreden met kleine vooruitgangen. Oefen niet te lang maar meerdere keren in korte momenten. Je missie is niet mislukt wanneer je paard die dag niet op de trailer gaat. Je paard denkt niet in termen als ‘winnen’ of ‘verliezen’. Zorg dat je paard het vertrouwen krijgt in jouw en de trailer. Is de situatie al te erg geëscaleerd dan is het verstandig om er een professional erbij te halen en een trailerlaadtraining te doen.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine,

Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

 

Bron: Paardnatuurlijk

LAAT EEN REACTIE ACHTER