Help, mijn paard loopt niet verder (mee), wat nu?

0
952

Je maakt het vast wel eens mee: je loopt met je paard of pony aan de hand, en opeens staat hij stokstijf stil, en weigert om ook nog maar één pas te zetten. Hoe zorg je er op een vriendelijke maar effectieve manier voor dat hij weer in beweging komt?

Tips van CAP Magazine die je vast wel kent, maar die toch handig kunnen zijn.

1. Trekken heeft geen zin

De eerste en belangrijkste tip: niet trekken. De meeste paarden zullen hierop reageren door zich te verzetten. Die touwtrek-wedstrijd win je nooit; een paard of pony is immers veel sterker dan jij! Je touw hoeft ook niet helemaal slap te hangen. Houd een lichte druk, zodat je voelt wat je paard of pony doet.

Zodra je voelt dat hij ook maar de geringste poging doet om voorwaarts te gaan, laat je de druk meteen los. Dit is een beloning voor hem, en motiveert hem om mee te lopen. Loopt hij eenmaal mee, dan houd je het touw in een boogje.

2. Lichaamstaal

Als je pony of paard stilstaat en je wilt dat hij met je meekomt, let er dan op dat je hem ook met je lichaamstaal uitnodigt om te volgen. Met je lichaam naar hem toe gedraaid, loop je kans dat je hem onbewust ‘blokkeert’ of zelfs van je af stuurt als je te gote gebaren gebruikt en/of spanning uitstraalt. Kijk in plaats daarvan waar je naartoe wilt. Wees kalm en zeker van je zaak, en ga ervan uit dat hij met je meegaat. Dan is de kans groot dat dat ook echt gebeurt.

3. Drijven

Je trekt niet, je lichaamstaal is in orde, en nog verzet je pony of paard geen stap. Wat nu? Tijd voor plan B: drijven. Hiervoor neem je het uiteinde van het touw in je rechterhand (als je links van je paard staat). Nu zet je een stap opzij totdat je met je buik naar de romp gericht staat. Let erop dat je met je linkerhand blijft uitnodigen, dus niet trekken! Je brengt je rechterhand omhoog, richting de heup van het paard. Door je lichaam en het touw op zijn heup te richten, drijf je hem (naar voren) zoals paarden onderling dat ook doen.

4. Belonen

Het is gelukt: je paard loopt weer! Natuurlijk beloon je je paard nu, brááf! Dat kan met het wegvallen van de druk van het halstertouw, maar ook met je stem of een kriebel in zijn hals. Word nooit boos, en ga zeker niet slaan als een pony of paard niet meteen met je meekomt. Dat beschadigt het vertrouwen en werkt uiteindelijk averechts.

Bron: Manegeruiterbond

Foto: Istockphoto

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Hopa Sport

Hopa Sport

T: +32(0)15 24 64 09

E: info@hopasport.be

W: www.hopasport.be

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Auman Dirk

Auman Dirk

T: +32(0)9 349 38 82

E: auman.dirk@skynet.be

W: www.auman.be

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

Theuns Ruitersport

Theuns Ruitersport

T: +32(0)3 666 49 79

E: ruitersport@theuns.be

W: www.theuns.be

Trefwoorden:

JP Saddlery

JP Saddlery

T: +32(0)50 37 27 19

E: kristl.deprauw@skynet.be

W: -

Trefwoorden:

Berten-Seijnhaeve Lederhandel

Berten-Seijnhaeve Lederhandel

T: +32(0)11 25 37 75

E: info@lederhandel.be

W: www.dierenhuiden.be

Trefwoorden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER