Helena Massa: “Details maken de foto”

0
1177
Fotografe Helena Massa

Helena Massa is paardenfotografe uit België en heeft inmiddels 80.000 volgers op Instagram. Ze fotografeert al ruim acht jaar en vanaf januari 2021 kan ze paardenfotografie als haar fulltime job noemen. “Door de kracht van sociale media ben ik gegroeid, ik ben erg actief op Instagram en Facebook.”

Meer vraag

Het fotografiewerk is eigenlijk op Massa haar pad gekomen. Ze reed paard en had vriendinnen met paarden, ze maakte graag foto’s van hen en kwam er achter dat ze het echt ontzettend leuk vond. “Ik kreeg meer en meer vraag om anderen te fotograferen en kwam op steeds meer stallen. Dus door vriendinnen ben ik eigenlijk in dit vak gerold.”

Dierenarts assistente

“Voordat ik fulltime aan de slag ben gegaan als fotografe werkte ik in loondienst als dierenarts assistente. Dat heb ik uiteindelijk drie jaar gedaan. Ik wilde eerst kijken of ik echt ver kon komen met fotografie en er wat aan kon verdienen, uiteindelijk heb ik de stap gemaakt om het volledig zelfstandig te doen. Sociale media heeft daar enorm bij geholpen. Mensen zien mijn foto’s en willen dan ook zulke foto’s, daarom maakt het ook mijn grootste bereik. Daarnaast pikken bedrijven en merken mij op via Instagram en zo ben ik enorm gegroeid.”

“Ze stuurden een berichtje voor een samenwerking”

KEP Italia

De sponsor van Massa is KEP Italia, Al drie jaar werkt ze samen met deze fabrikant van caps. “Ze stuurden mij een berichtje of ik met ze wilde samenwerken, uiteraard zei ik ja en dat was dan ook mijn eerste grote samenwerking.” Massa vindt het een fijne samenwerking met ontzettend lieve mensen. “Om het jaar mag ik drie helmen van KEP Italia uitzoeken, ruiters die bij mij een shoot boeken mogen een van de KEP’s kiezen. Er komen dan ook alleen foto’s op mijn Instagram met een cap van KEP. Daarmee geef ik KEP Italia een exclusiviteit. Als ze een foto in een bepaalde content nodig hebben dan maak ik die voor ze. Maar eigenlijk is het een zeer open contract, ik mag eigenlijk doen wat ik wil. Ze vinden alles ook super leuk en mooi dus dat is wel erg fijn.”

Onvoorspelbaar

Paarden zijn dieren en niet altijd voorspelbaar, dat maakt het fotograferen van paarden soms moeilijk, geeft Massa aan. “Je kan een aantal ideeën in je hoofd hebben maar de uitvoering is vaak nog een dingetje. Het moment dat je er staat moet het maar lukken en dat is soms wel moeilijk. Als fotograaf is het de bedoeling dat je er het beste van maakt. Sommige paarden zijn nerveus, blijven niet stilstaan, doen hun oren niet naar voren en er ontstaan soms zelfs gevaarlijke situaties. Het blijven dieren, als ze er echt geen zin in hebben dan gaat het die dag ook niet lukken.”

Sociaal beroep

“Maar het leukste is dat ik veel sociaal contact heb met mensen in dit beroep. Ik zie veel mensen, veel stallen en vooral de bijzondere paarden die ik soms voor de lens mag hebben. Elk jaar kom ik wel een paard tegen waarvan ik denk wauw! Ik ben ook altijd wel opzoek naar nieuwe dingen.”

“Een paraplu draaiend op de kop is mijn mastertrick”

Realiteit

Rij- en portretfoto’s vindt Massa het leukste om te fotograferen en dan voornamelijk dressuurpaarden op een hoger niveau. “Maar er kunnen natuurlijk ook leuke foto’s van een B paard gemaakt worden, het is vooral combinatie afhankelijk.” Voor dromerige of romantische foto’s hoef je Massa niet te boeken. “Bij mij is het de realiteit hoe het paard en de ruiter eruit zien. Ik probeer op een zo goed mogelijke manier op het beste moment de foto vast te leggen.”

Oren naar voren

“Bij rij-foto’s let ik ook erg op de oren, ze moeten vind ik naar voren staan. Op 99% van mijn foto’s heeft het paard de oren naar voren. Het hoeft echt niet altijd, soms is een oor iets naar achter of opzij ook wel mooi, maar bij sommige foto’s hoort het er echt bij en oogt het net wat mooier en vooral vriendelijker. Het doet iets met de blik van het paard.” Massa heeft een ‘mastertrick’ om paarden mooi te laten kijken en poseren bij portretfoto’s. “Ik zet een open paraplu op de kop en dan draai ik de paraplu op de punt. 75% van de paarden gaat dan echt heel mooi poseren. Deze truck is persoonlijk mijn all time favorite!”

“Ik haat het als de riempjes niet helemaal dichtzitten”

Details

Ook let Massa heel erg op de details, alle riempjes van het hoofdstel moeten vastzitten, ritsen dicht, haar netjes onder de cap, ze ziet de kleinste dingen. “Details maken de foto, ik haat het als de riempjes van het hoofdstel niet allemaal dicht zitten. Iedereen die mij kent weet dat ik daar erg op let, op die kleine dingetjes. Het is ook een tip voor andere (amateur)fotografen. Het maakt de foto net wat mooier als dat allemaal netjes is.”

Roadtrip en workshops

Een doel voor de toekomst voor de Belgische fotografe is een roadtrip door het buitenland maken, Amerika, Australië en Italië. “Ik wil dan echt graag bekende ruiters fotograferen en verschillende stallen bezoeken.” Daarnaast wil ze zich wat meer gaan richten op workshops. Tot nu toe heeft ze veel vraag gehad voor een workshop, maar heeft ze hier de tijd nog niet voor gevonden. “Het lijkt mij ook wel leuk om anderen te begeleiden, ik denk dat die fase nu wel komt. Fotografen hebben onderling ook weinig contact, tenminste in België en dat vind ik wel jammer. Het lijkt me leuk om elkaars doelen te bespreken, ideeën uit te wisselen, elkaar te helpen en dat soort dingen.”

 

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Helena Massa

 

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER