Je paard de hals laten strekken doe je zó!

0
3354
taktmatig takt bewegen training

Je paard de hals laten strekken wordt al in de B-dressuur gevraagd. Grand Prix-amazone en instructrice Kate Cowell legt uit hoe je deze oefening correct uitvoert en waarom hals strekken zo belangrijk is.

Als je je paard op de juiste manier laag en rond rijdt, voelt hij in de hele bovenlijn, van zijn oren tot aan zijn staart fijn los aan. De achterbenen treden onder, waardoor de rug verend aanvoelt en zijn hoofd daalt door middel van een plezierig contact met jouw hand. Je paard moet de hand te allen tijde naar voren willen en durven volgen.

Ontspannen

Door je paard de hals te laten strekken kun je hem even op adem laten komen. Het is bovendien een fantastische manier om de bovenlijn te laten ontspannen in het begin van je training, voordat je meer aanspanning en verzameling van hem vraagt.

In een later stadium van je training werkt het hals strekken ontspannend, zowel mentaal en fysiek!

Afkoelen

Ook tijdens het uitstappen heeft het hals strekken een functie. Je helpt je paard om af te koelen en je voorkomt dat de spieren verzuren en je paard stijf wordt. Door je paard in verschillende houdingen te trainen, maak je hem soepel en zal hij zich comfortabel voelen.

Met name gespannen paarden hebben baat bij hals strekken, als de eerste frissigheid er af is.

Balans

Een jong paard moet eerst sterker worden om lekker in balans en op vier benen te lopen bij het hals strekken. Is er nog niet voldoende balans, dan zal het paard nog versnellen. Op de juiste manier je paard lang en laag rijden, gebeurt in een gelijkmatig tempo en wanneer je paard de ruiterhand opzoekt.

De passen van je paard worden elastischer, losser en hij zal meer van de grond bewegen. Een volgende stap kan dan meer verzameld werk zijn.

Bron: horseandhound.co.uk

Foto: Sabine Timman

LAAT EEN REACTIE ACHTER