Gezonde darmflora? Gezond paard!

0
3459

Ondanks hun grootte en kracht, is de gezondheid van het paard volledig afhankelijk van de triljoen micro-organismen die in de spijsvertering leven. De darm is de motor en het tweede brein van het paard. De gezondheid, fysiek en mentaal, wordt hier bepaald. We noemen dit ‘het tweede brein’, omdat de darmen net zoveel zenuwcellen bevatten als de hersenen. Hierdoor kunnen de darmen allerlei activiteiten zelfstandig uitoefenen.

Door onderzoek beginnen we echt te begrijpen dat wat en hoe we onze paarden voeren een enorme impact heeft op de gezondheid en spijsvertering van het paard. We zien hoe snel er een ongezonde omgeving ontstaat in de darmen. Dit veroorzaakt ontsteking en pijn, waardoor ons paard zich minder goed voelt en zich anders gaat gedragen. Als paardeneigenaar is het belangrijk om te begrijpen dat de balans tussen goede en slechte bacteriën een grote invloed heeft op prestaties, gedrag, gezondheid en immuniteit van het paard.

Effect van darmwerking

De verbinding tussen de darmen en de hersenen staat bekend als de hersen-darm-as. Dit is het autonome zenuwstelsel dat de hersenen verbindt met het eigen zenuwstelsel van de darm. De communicatie tussen de hersenen en de darmen gaat dus beide kanten op. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat de bacteriën in de darm onze hersengebieden kunnen veranderen waarin emoties en pijn worden verwerkt. Daarnaast zag men in studies bij mensen dat de darmen ook een effect hebben op onze mentale gezondheid. Zo werden er testen uitgevoerd waarbij angst en depressie toenam bij een slechtere gezondheid van de darmen.

Twee families bacteriën

Er zijn twee grote families van bacteriën die leven in de darmen van het paard:

1. Bacteriën die vezels fermenteren:
Deze vormen de groep bacteriën die ervan houdt om vezels te fermenteren. Deze bacteriën wijden zichzelf toe aan het langzame proces van het afbreken van vezels via gisting en veranderen deze in vluchtige vetzuren (VFA’s) die het paard dan kan absorberen en als bron van calorieën kan gebruiken. Ze produceren alleen vluchtige vetzuren in hetzelfde tempo als het paard ze kan absorberen. Er bouwen dus geen zuren op in achterdarm en de pH blijft hier dus ook neutraal.

2. Bacteriën die zetmeel, fructaan en suiker fermenteren: Deze bacteriën houden van het fermenteren van zetmeel, fructaan en suikers. Ze kunnen dit extreem snel doen, dus ook het fermenteren van zetmeel, fructaan en suiker naar vluchtige vetzuren (VFA’s) en melkzuur. Zo snel zelfs dat de vluchtige vetzuren (VFA’s) en melkzuur zich ophopen in de achterdarm en ervoor zorgen dat de inhoud in de achterdarm veel te zuur wordt. Te veel van deze bacteriën worden ook wel de slechte bacteriën genoemd.

Voordelen van goede bacteriën

De goede bacteriën geven het paard veel voordelen:

• Efficiënte fermentatie van vezels: Een darm waarin deze bacteriën voldoende aanwezig zijn kunnen maximaal alles uit hun voeding halen. Hierdoor kan je minder voeden voor betere resultaten.

• Vitamine productie: Deze bacteriën produceren vitamines, inclusief de B-vitamines zoals vitamine B1 en biotine. Deze vitamine B1 zorgt voor een gezonde eetlust. Biotine zorgt voor sterke en gezonde hoeven. Een tekort aan vitamine B tekort zorgt er ook voor dat het paard angstiger wordt.

• Intacte darmwand en sterk immuunsysteem: De darmwand moet sterk blijven om als barrière te dienen om de darm te beschermen van bacteriën, ziekteverwekkers en gifstoffen.

• Een gezonde darmflora zorgt voor een neutrale pH die geen schade aan de darmwand veroorzaakt.

Symptomen van slechte darmgezondheid

Welke symptomen kan je paard vertonen bij een slechte darmgezondheid?

• Doffe vacht, algemeen slecht uitzien, verlies van spieren en moeilijk om op gewicht te houden

• Diarree

• Agressie/boosheid, singeldwang, moeite met een deken opleggen of aan de buik/in het algemeen niet graag aangeraakt of geborsteld worden

• Protest bij het rijden (staken, staartzwiepen, moeilijk ondertreden,…)

• Angstig gedrag

• Vaak geeuwen of tandenknarsen

• Opgetrokken buik of net heel erg, een opgeblazen buik

• Gevoelig voor koliek

• Gevoelig voor hoefbevangenheid

Wist je dat… een paard continu maagzuur aanmaakt? Daarom is het belangrijk dat het paard continu ruwvoer ter beschikking heeft. Het paard produceert per dag 50 liter aan maagzuur (dit is een halve badkuip)!

Digestive EQ

Digestive EQ is een compleet product dat zich richt op de spijsvertering van het paard. Er zijn vijf belangrijke actieve bestanddelen die gezamenlijk streven naar ondersteuning van elke fase van de spijsvertering met het doel om de prestaties, het uiterlijk en de gezondheid te verbeteren. Digestive EQ bevat geen melasse, suiker, graan of graanproducten.
Dit omvat:

• Een bron van sterk biologisch beschikbaar calcium en magnesium, die als een zuurbuffer fungeert door de overtollige zuur, die wordt veroorzaakt door verschillende stressfactoren, te absorberen. Hierdoor wordt een gebalanceerde en juiste pH-waarde in het verteringsstelsel van het paard gegarandeerd.

• De toegevoegde enzymen ondersteunen de vertering van zetmeel in de dunne darm, verhogen de opname van voedingsstoffen en verminderen de hoeveelheid zetmeel in de darm.

• De aminozuren helpen bij het opbouwen van spieren en het versterken van de darmwand.

• Het krachtige prebioticum stimuleert functionele activiteit van de bacteriën in de darmen en verhoogt de weerstand van het paard tegen stress.

• De mycotoxinebinders helpen bij het deactiveren en verwijderen van schadelijke toxines.

Overtuigd

“Ik was al een lange tijd opzoek naar een natuurlijk product dat paarden met maag- en darmproblemen kon ondersteunen, omdat ik deze problemen zeer vaak tegenkom in mijn praktijk. Tijdens een opleiding die ik gaf in Australië kwam ik in contact met Linda Goldspink Lord van Poseidon Equine. Eén van de paarden waar ik mee werkte was in zeer slechte conditie. Na drie weken Digestive EQ herkende ik dit paard niet meer. Toen was ik helemaal overtuigd, dit product moet ook naar Europa komen. Momenteel kun je deze dus ook aanschaffen via onze webshop www.thehorsecommunicator.com/shop”, aldus de distributeur.

Tekst & foto’s: The Horse communicator & Linda Goldspink Lord

LAAT EEN REACTIE ACHTER