Tegenwoordig hoef je geen dierenarts te zijn om te zien of een paard pijn heeft of niet. Computers – Artificial Intelligence (AI) – kunnen net zo goed ziekten of pijn herkennen als artsen, of soms zelfs beter.
Artificial intelligence helpt bij het sneller vaststellen van diagnoses, nauwkeurigere behandelingen en beter geïnformeerde patiënteigenaren. Dierenarts Thijs van Loon (Universiteit Utrecht) is blij met deze ontwikkeling: “We gebruiken AI om pijn bij paarden en ezels objectief te herkennen. Dat doen we aan de hand van gezichtsuitdrukkingen.”
Pijn en pijnherkenning
Van Loon en zijn collega’s doen al jarenlang uitgebreid onderzoek naar pijn en pijnherkenning bij paarden en ezels. Net als bij mensen kun je aan het gezicht en de lichaamstaal van een paard of ezel aflezen of hij pijn heeft. Na een fondsenwervingscampagne van Vrienden Diergeneeskunde lanceerde Van Loon samen met Stichting De Paardenkamp de Equine Pijn- en WelzijnsApp (EPWA), een app op je mobiele telefoon waarmee je zelf deze pijnmetingen betrouwbaar kunt doen.
EPWA-app
Van Loon: “Je kunt met deze app zelf de gezondheid en het welzijn van je paard of ezel bijhouden. De app berekent op basis van de resultaten een pijnscore van je paard of ezel. Op basis van deze pijnscore geeft de app aan wanneer het verstandig is om een dierenarts in te schakelen.” Naast het uitvoeren van pijnscores biedt de app ook een mogelijkheid om relevante informatie over training, beweging, voeding en veterinaire handelingen bij te houden in het welzijnsdagboek. Op deze manier kunnen eigenaren management en gezondheidsinformatie verzamelen en koppelen.
Gezichtsuitdrukkingen
Na de succesvolle lancering van EPWA 1.0 is het nu tijd voor de volgende stap. In EPWA 2.0 is een aantal aspecten, zoals bijvoorbeeld het opslaan en delen van pijnscore-overzichten, verbeterd. Daarnaast wordt op dit moment hard gewerkt aan een trainingsmodule waarmee het leren herkennen van gezichtsuitdrukkingen die kunnen duiden op pijn wordt ondersteund. In de huidige versie van EPWA geeft de gebruiker van de app nog aan welke scores aan de gezichtsuitdrukkingen moeten worden toegekend. In de toekomst hopen de onderzoekers hierbij de computer te kunnen inzetten.
Lees meer op de site van Universiteit Utrecht.
Bron: UU.nl
Foto: Istockphoto/Yanukit