Als je paardrijdt, zul je best eens met tegenslagen te maken hebben gehad, of periodes dat het even niet lekker gaat in de training en op de wedstrijden: teleurstelling over slechte prestaties, kritiek van anderen … Vind jij het ook moeilijk om dan toch door te gaan? Of ben jij ook zo iemand die te hard voor zichzelf is?!
Met welke vervelende ervaringen je ook te maken hebt gehad, een van de belangrijkste elementen om er bovenop te komen en door te gaan, heeft te maken met het vermogen van zelfcompassie (zelfacceptatie). Want dat is belangrijk voor de broodnodige veerkracht.
Zelfcompassie is niet soft
Net als andere sporters zie je zelfcompassie in eerste instantie misschien als ‘soft’. Maar lees het verhaal van Sue, een amateurruiter die er zeker van was dat zelfcompassie haar niet kon helpen competitiever te worden en haar carrière in de paardensport vooruit te helpen.
Stemmetje in je hoofd
“Als ik gewoon aardig (voor mezelf) ben en de stomme fouten die ik maak accepteer, hoe kan ik dan beter worden? Ik heb dat gemene stemmetje in mijn hoofd nodig om me te motiveren om het voor elkaar te krijgen!”
Lief zijn voor jezelf
Net als Sue ben je misschien in de war over wat zelfcompassie is en hoe het van toepassing is op jouw sport. Simpel gezegd, het is mededogen dat je op jezelf toepast. Als je je vriendin in tranen ziet na een slechte rit, voel je met haar mee en wil je haar helpen, haar steunen. Zelfcompassie is je bewust zijn van je eigen lijden en ernaar streven vriendelijk en ondersteunend te zijn voor jezelf.
Hulpmiddel voor zelfhulp
In de sportwereld krijgt zelfcompassie steeds meer belangstelling, als potentieel hulpmiddel voor zelfhulp om door moeilijke momenten te navigeren. Het is aangetoond dat het een positieve relatie heeft met sportprestatie, mentale weerbaarheid en sneller herstellen na tegenslagen.
Negatieve aanpak
Terug naar Sue, die zich realiseerde dat haar ‘innerlijke stem’ te maken had met een instructeur van vroeger die geneigd was leerlingen uit te schelden in plaats van ze te instrueren. “Ik merk hoe zijn aanpak me negatief beïnvloedt en er zelfs bijna voor zorgt dat ik het opgeef. Ik denk dat hij ons met de beste bedoelingen uitschold, maar mij hielp het niet.”
Ze vervolgt: “De coach die ik nu heb, leeft met me mee, maar is zeker niet ‘soft’. Zij zegt: ‘Fouten maken doen we allemaal. Maar ik wil dat jij degene bent die luistert, leert en weer die ring in rijdt, met een ander plan.’”
Hard zijn voor jezelf lost niets op
Zelfcompassie gaat over het accepteren van moeilijke omstandigheden en gevoelens, zodat je toch doorgaat en de problemen oplost die je moet oplossen. Te hard zijn voor jezelf houdt in dat je je gevoelens en je inspanningen afwijst, en leidt vaker wel dan niet tot opgeven of immobiliseren.
Aan de slag met zelfcompassie
Zo ga je aan de slag met je vermogen tot zelfcompassie, zodat je verder komt:
- Wanneer je met je volgende tegenslag wordt geconfronteerd, denk dan in plaats van jezelf in elkaar te slaan eens na over wat je zou zeggen tegen een vriend die een soortgelijke situatie meemaakt. Visualiseer dat, zie jezelf vriendelijk advies geven over het oplossen van problemen aan deze persoon. Hou dat gevoel vast voor jezelf en ga daar vanuit. Oefenen om jezelf vanuit het oogpunt van een waarnemer te zien, kan helpen bij het toepassen van zelfcompassie.
- Probeer ‘lief’ te reageren op je fouten: “Dit is moeilijk, ik doe mijn best, ik kom er wel.” Onthoud dat zelfcompassie niet te maken heeft met zelfgenoegzaamheid; het gaat erom jezelf aan te moedigen begrip te hebben voor je gevoelens, en dat je niet de enige bent in je strijd. Iedereen maakt grote en kleine tegenslagen mee. Om aan de andere kant van die tegenslagen te komen, is goede ondersteuning en coaching nodig.
- Bedenk hoe iemand om wie je geeft je fysiek troost. Dat kan een knuffel, een schouderklopje of een arm om je heen zijn. Dat rustgevende gevoel kun je zelf ook bereiken. De volgende keer dat je je emotioneel of overstuur voelt door een teleurstelling, experimenteer dan met jezelf een steuntje in de rug te geven. Wrijf over je arm, oefen lichte druk uit op je schouder, strek je armen uit en omhels jezelf. Geef jezelf letterlijk een schouderklopje!
Meer weten? Kijk op self-compassion.org.
CAP Magazine/Horsesport.com
Foto: Istockphoto