Endurance: Strakke neusriem zorgt voor felle kritiek

0
1584
projecten

Tijdens een internationale endurancewedstrijd in Al Wathba (Verenigde Arabische Emiraten) werd een foto gepubliceerd van een deelnemend paard met een extreem strakke neusriem. Het bericht ontlokte veel verontwaardigde reacties bij paardensporters uit verschillende disciplines.

Een antwoord van de internationale paardensportbond, de FEI, kon niet uitblijven, omdat in de post rechtstreeks een beroep op hen werd gedaan om ‘iets te doen’ tegen dit soort praktijken in de endurancesport.

Bewijsmateriaal paardenmishandeling

“We danken externe partijen die de FEI van bewijsmateriaal voorzien van incidenten met betrekking tot paardenwelzijn. Dit is vooral belangrijk in de endurance, waar het moeilijk is om alle delen van het wedstrijdterrein te controleren. We stellen het dus zeer op prijs dat u uw zorgen uit. We verzekeren u dat we iedere zaak uitzoeken die bij ons onder aandacht wordt gebracht. Is er sprake is van stevig bewijs van paardenmishandeling, dan zal de zaak worden voorgelegd aan het FEI Tribunaal”, liet de FEI weten.

Mondelinge waarschuwing

“We zijn ons bewust van dit verontrustende beeld van de CEI2* in Al Wathba op 23 maart 2019. We hebben contact gezocht met de officials die aanwezig waren op deze wedstrijd. De voorzitter van de jury heeft ons laten weten dat de neusriem na de eerste lus is verwijderd. Het paard is grondig gecontroleerd door een FEI-dierenarts, deze heeft bevestigd dat het paard ongedeerd was. De stewards bevestigen dat het paard de wedstrijd heeft vervolgd zonder neusriem. De ruiter heeft zich verontschuldigd en kreeg een officiële mondelinge waarschuwing. De FEI onderzoekt momenteel waarom de ruiter niet werd gediskwalificeerd en op de dag van de wedstrijd geen gele kaart heeft gekregen.”

Herziening van endurance regels

“Zoals u waarschijnlijk weet, heeft de Endurance Strategic Planning Group (ESPG) een vijfjarig strategisch plan opgesteld met als basis de nieuwe regels die in 2014 in werking zijn getreden. Omdat we ons ervan bewust zijn dat het veranderen van de regels de problemen in deze discipline nog niet heeft opgelost, voert een tijdelijke commissie een grondige herziening van de regels uit. We willen de endurance terugbrengen naar zijn oorsprong, met paardenwelzijn en horsemanship als kern, terwijl we het competitieve aspect van de sport handhaven.”

‘Overtredingen in endurance direct aanpakken’

“Het FEI Sports Forum zal zich volgende maand bezighouden met de kwestie van harnachement en uitrusting. Ook zullen zij zich richten op de handhaving van de regels en het optimaliseren van de bevoegdheden van FEI officials. We verzekeren u dat de FEI heel hard werkt om de problemen in de endurance direct aan te pakken. We weten dat we nog een lange weg te gaan hebben, maar we zullen niet stoppen voordat de problemen volledig zijn opgelost.”

Bron: Facebook Clean Endurance

Foto: Shutterstock

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Naamsvermeldingen

De Dwerse Hagen bvba

De Dwerse Hagen bvba

T: +32(0)474 89 85 52

E: info@stal-ceulemans.be

W: www.stal-ceulemans.be

Trefwoorden:

T & L nv

T & L nv

T: +32(0)475 45 22 22

E: info@tilleman.be

W: www.tilleman.be

Trefwoorden:

Sterrebornehof

Sterrebornehof

T: +32(0)496 61 68 61

E: leen.vanderwegen@skynet.be

W: www.sterrebornehof.be

Trefwoorden:

Zangersheide Stoeterij

Zangersheide Stoeterij

T: +32(0)89 73 00 00

E: info@zangersheide.com

W: www.zangersheide.com

Trefwoorden:

De Boskant

De Boskant

T: +32(0)475 37 75 60

E: stoeterijdeboskant@gmail.com

W: www.deboskant.be

Trefwoorden:

Nieuwenhof Sporthengstenstal

Nieuwenhof Sporthengstenstal

T: +32(0)15 71 52 72

E: nieuwenhof168@gmail.com

W: www.marcvandijck.com

Trefwoorden:

Het Eegdeken

Het Eegdeken

T: +32(0)0497 72 65 78

E: info@heteegdeken.be

W: www.heteegdeken.be

Trefwoorden:

ERC - De Morette

ERC - De Morette

T: +32(0)2 453 00 61

E: info@ercdemorette.be

W: www.ercdemorette.be

Trefwoorden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER