EMWA coaching: “Het communicatiesysteem van paarden is uniek”

0
509
EMWA coaching
Emy van EMWA coaching

In onze reeks rond coaching met paarden komen we terecht bij Emy Wambacq, respectievelijk de ‘em’ en de ‘wa’ van EMWA-coaching. Maar meer nog dan de beginletters van haar naam, staat EMWA ook voor het Franse ‘et moi’ of vertaald: en ik? En dat is precies waar het om draait.

Onbehagen

“Inderdaad”, licht Emy verder toe. “Wanneer coachees hier aankomen dan draait het enkel en alleen om hen, we gaan op zoek naar wie zij echt zijn en hoe ze in het leven willen staan. Vaak is de aanleiding om een coaching te volgen, een soort onbehagen. De coachees voelen zich niet meer goed in hun vel, ze voelen zich leeg en uitgeput maar weten niet waar de oorzaak ligt. Vaak hebben ze al een huisarts bezocht en in enkele gevallen is de term burn-out al gevallen. Maar wat doe je daar dan mee? Gewoon thuis zitten en wachten tot het over gaat? Zo werkt het niet. De coachees die een paardencoaching volgen, gaan actief op zoek naar de kern van hun probleem. De paarden helpen hen daarbij.”

Burn-out

“Iedereen die aan zichzelf wil werken is welkom bij mij”, vertelt Emy. “Ik zie evenwel veel mensen met burn-out klachten. Bij een burn-out is de eigenheid van die persoon vaak volledig in het gedrang gekomen. Ze staan niet meer in verbinding met wie ze werkelijk zijn, doen dingen omdat het ‘zo hoort’, besteden tijd aan dingen die energie vreten, in plaats van er energie door te krijgen enz. In onze coaching gaan we dan op zoek naar de oorzaken van hun denkpatroon. Samen met de paarden en aan de hand van coachtechnieken komen we dan tot een oplossing die echt in hun leven past.

Targets en deadlines

“Zelf weet ik maar al te goed hoe dit aanvoelt. Een aantal jaar geleden zat ik zelf in een job die mijlenver afstond van wie ik ben. Ik holde targets en deadlines achterna. Zo kon het niet verder. Op dat moment ben ik én teruggekeerd naar mijn passie voor paarden én oefen ik ondertussen een job uit in de zorg. Iets wat veel dichter aansluit bij mijn persoonlijkheid. Op dat moment ben ik ook diverse opleidingen rond coaching gaan volgen. Die kennis deel ik nu graag met anderen. Zodat ik ook hen kan helpen om hun geluk terug te vinden.”

Geen tijdslimieten

“Wanneer ik aan een coaching begin, dan staat daar geen tijdslimiet op”, vertelt Emy. “Ik geef iedereen alle tijd en ruimte om tot hun gevoel te komen. Geïnteresseerden kunnen ook zelf kiezen hoe snel hun traject verloopt. Ze bepalen zelf de intensiteit en ik stem de sessie zo veel mogelijk af op wat er op dat moment bij hen leeft. Wat coachees leren tijdens het coachen met paarden kunnen ze dan in hun dagelijks leven toepassen. Dat vraagt tijd en opportuniteiten.

Romy en Yoda

“Het coachen zelf doe ik met mijn twee paarden, Romy en Yoda. Romy is een lieve en zachte merrie van zes jaar oud, die heel erg duidelijk is in haar communicatie. Yoda is een eigenwijsje, die zich af en toe eens komt moeien bij een coaching om iets duidelijk te maken. Het dankbare aan werken met paarden is hun perceptieve vermogens. Ze voelen onze hartslag, ruiken ons zweet, zien onze spierspanning én reageren daar ook op. Uit hun reacties kunnen we heel veel afleiden. Dat benoemen we in de coaching en zo komen we tot de kern van de vragen die de coachee heeft.”

EMWA coaching
Yoda coacht – Beeld door: Katrijn Machiels

Equihabitat

Niet alleen de coachees krijgen bij EMWA coaching veel aandacht, maar ook de paarden zelf krijgen alles wat ze nodig hebben. “We hebben heel bewust gekozen voor de inrichting van een Equihabitat”, vertelt Emy. “Onze paarden staan iedere dag, een volledige dag, buiten, samen met hun soortgenoten. Dit zorgt ervoor dat ze écht paard kunnen zijn. Dit is belangrijk om hun natuurlijk communicatiesysteem te behouden, want precies dat gebruiken we ook in onze coachings.”

Het communicatiesysteem van paarden is uniek. Beeld door: EMWA coaching

Interesse

JO.NA copywriting voor CAP Magazine, overname zonder toestemming via redactie@capmagazine.eu en bronvermelding niet toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER