Een verzekering afsluiten of zelf sparen?

0
906
Een verzekering afsluiten of zelf sparen? paardenhoofd
Foto: Remco Veurink

Een paard bezitten is best duur, of je hem nou voor de sport of recreatie hebt, er kan van alles met je paard gebeuren wat kan resulteren in een duur kostenplaatje. Ondanks dat je paard is goedgekeurd geeft dat nog geen garantie met wat er in de toekomst kan gebeuren. Is er een mogelijkheid om je paard in verzekering te zetten, of kun je toch beter zelf sparen?

Een verzekeringsmaatschappij neemt niet altijd zomaar een paard in de verzekering. Soms wil de verzekeraar dat je paard eerst gekeurd wordt voordat ze hem aannemen. Uit deze keuring mag geen gebrek naar voren komen.

Premie

Bij sommige verzekeringen maakt het niet uit of je paard nou 2000 euro of 20.000 euro heeft gekost. Sommige verzekeraars geven je de keuze om zelf te bepalen voor welk bedrag je wil verzekeren. Het ligt eraan welk pakket je kiest en voor welk bedrag je wil verzekeren, op basis daarvan wordt de premie brekend. Bij de ene verzekeraar kun je wat gegevens invullen van je paard en daarna zelf je hele pakket samenstellen. Bij de ander zijn er al vaste pakketten waar je uit kunt kiezen. Let er wel op of jouw paard bij dat pakket past.

Losse verzekeringen

Naast de basis en aanvullende verzekering kun je bij sommige verzekeraars ook nog een aparte verzekeringen kiezen. Bijvoorbeeld: een verzekering voor de vrucht/embryo, transport, uitvaart maar ook bijvoorbeeld een dekhengst verzekering.

Wat verzekerd

Bij een basispakket kun je denken aan vergoedingen voor de volgende dingen: uitkering door ongeval, acute ziekte en castratie. Bij een aanvullend pakket zou je kunnen denken aan een uitkering bij ongeschiktheid door een ongeval, ziekte, kreupelheid en onvruchtbaarheid merrie. Het ligt er natuurlijk helemaal aan welke verzekering je kiest en wat je precies verzekerd wil hebben.

Soort paarden

Voor draf- en renpaarden, trekpaarden en oudere paarden is de premie vaak duurder. Renpaarden voeren een zeer zware sport uit waarbij de kans op problemen erg groot is. Trekpaarden zijn heel fors en groot en daardoor duurder in de verzekering. Oude paarden hebben vaak ouderdomskwaaltjes die weer voor extra risico’s in de gezondheid zorgen.

De kleine lettertjes

Zorg altijd dat je de kleine lettertjes leest van de verzekering. Het is natuurlijk zonde als je maandelijks veel premie betaalt en de verzekering uiteindelijk een heel groot deel niet verzekert. Er zitten namelijk vaak uitzonderingen bij.

Zelf sparen

Naast verzekeren is er natuurlijk ook de optie om zelf te sparen voor eventuele onvoorziene uitgaven. Op basis van de verzekeringen die er bestaan kun je kijken wat de premie wordt voor bepaalde ongevallen en ziektes. Het bedrag dat eruit komt als maandelijkse premie kun je zelf per maand op zij zetten. Of je bedenkt zelf een bedrag dat je maandelijks opzij zet, op basis van een doelbedrag dat je wil halen. Stel je wil 5000 euro sparen, bereken dan hoeveel je per maand opzij moet zetten in een tijd dat je het doelbedrag wil halen.

Voor- en nadelen

Als je paard niks gebeurt dan spaar je wel lekker door. Bij een verzekeraar ben je de maandelijkse premie in dat geval kwijt. Maar mocht je paard al vrij snel wat overkomen dan kan de verzekering al wel uitkeren terwijl je misschien dat doelbedrag nog niet behaald hebt.

Het is helemaal aan jezelf om die afweging te maken.

Tekst: Isa Vorkink voor Cap Magazine, overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER