Volbloeds die op de renbaan gelopen hebben, kunnen hele fijne rijpaarden worden. Renpaarden zijn atletisch, slim én… betaalbaar.
Het herscholen van renpaarden is echter een tijdrovende klus en daarom niet voor iedere ruiter geschikt. Lukt het jou om je volbloed voor je te winnen, heb je geduld en ben je handig, dan kun je nog jarenlang van je paard genieten. Want keihard zijn ze zeker! Rijd je eventing wedstrijden? Dan kan een volbloed met goede springmanieren een topper worden.
Rensport in Groot-Brittannië
In Groot-Brittannië is de rensport veel groter en populairder dan in Nederland; er zijn nog altijd tientallen renbanen. De organisatie ‘Retraining of Racehorses’ weet dus waar ze het over heeft als het over de aanpak van ex-renpaarden gaat.
Ook in Nederland worden regelmatig paarden aangeboden die niet geschikt zijn gebleken voor de rensport of die al een carrière achter de rug hebben.
Renpaard open?
Ben je van plan een (ex-) renpaard te kopen? Let dan op de volgende zaken:
- Bedenk voordat je een renpaard aanschaft of je voldoende ervaring, tijd en geduld hebt om hem te trainen.
- Renpaarden zijn doorgaans niet geschikt voor beginners en ook niet voor de overgang van kinderen van pony naar paard.
- Volbloeds zijn sensitief en sneller ‘overstuur’ dan warmbloed- en koudbloedpaarden.
- Renpaarden zijn een zwaarder zadel met lange beugels niet gewend. Het wennen aan beenhulpen op andere plekken heeft ook tijd nodig. Het kan verstandig zijn dit aan een professioneel paardentrainer over te laten.
- Jockeys stijgen meestal op door middel van een ‘voetje’. Stilstaan tijdens het opstijgen zal een (ex-) renpaard moeten leren.
- Je zult een renpaard moeten aanleren om alleen met jou op wandeling te gaan. Buiten rijden zal hij in het begin associëren met een flinke galoptraining.
- Geef een ex-renpaard de tijd om aan zijn nieuwe leven te wennen. De een-op-een aanpak zal nieuw voor hem zijn, en het ene paard went daar sneller aan dan het andere.
- Wat voor elk ander paard geldt, geldt zeker voor een renpaard: doe vooraf onderzoek en stel vragen aan de verkoper.
- Laat je niet afschrikken door een paard dat veel races gelopen heeft. Is hij nu nog fit? Dan is hij waarschijnlijk keihard (op de benen)!
- Toch is het verstandig je nieuwe aankoop vooraf te laten keuren door een dierenarts.
Lees meer over het her-trainen van (ex-) renpaarden op ror.org.uk
Bron: Horse & Hound
Foto: Istockphoto/Marienka