Een eigen paard, voor veel paardenliefhebbers is dat een droom. Denk je erover na om een paard aan te schaffen, dan weet je vast wel dat daar veel meer bij komt kijken dan de aanschaf alleen.
Dierenwelzijn Provincie Vlaams-Brabant rekent het ons voor.
Aanschaf paard of pony
Voor de aankoop van een pony moet je rekenen op 1.000 tot 5.000 euro. Een paard dat opgeleid is, kost gemiddeld tussen de 4.000 en 10.000 euro. Voor paarden die al (hoog) in de sport zijn uitgebracht, is ’the sky the limit’. De prijzen worden bepaald door onder andere de leeftijd, geslacht en afstamming van het dier, het opleidingsniveau en het seizoen. Als je weinig ervaring hebt, kies je best een wat ouder paard dat goed opgeleid en verkeersmak is.
Startkosten
• Veterinaire keuring met eventueel bijkomend klinische en radiografische controle (gemiddeld 500 euro)
• Uitrusting voor het paard: een halster, een hoofdstel, een deken. Voor een halster en hoofdstel reken je op 100 euro.
• Als je een paard houdt om te berijden, dan heb je bijkomende uitrusting nodig voor het paard (en dan gaan we er vanuit dat jij zelf al voorzien bent van de nodige goede rijkleding, al zul je als je vaker rijdt, méér rijbroeken nodig hebben :). Met name een goed passend zadel kan snel in de papieren lopen. De beginprijs van een (tweedehands) zadel is 400 euro. Denk ook aan reflecterend en fluorescerend veiligheidsmateriaal voor als je de openbare weg opgaat en dekens voor het paard.
Een buitenstal kost makkelijk 2.000 euro. Hou er echter rekening mee dat je ook opslagruimte voor het voeder, hooi en stro nodig hebt. De kostprijs van de afsluiting is afhankelijk van het materiaal en van de grootte van de weide. Denk er aan dat als je je paard aan huis houdt, je ook een maatje voor je paard zoekt, want paarden zijn kuddedieren en kunnen niet alleen staan. En ook dat maatje (bijvoorbeeld een gepensioneerde pony) moet onderhouden en gevoerd worden.
Stalling en voer
Hier stoppen de kosten voor een paard uiteraard niet. Maandelijks moet je ook tellen op de kosten voor voeder die gemiddeld 60 euro per maand bedragen maar die ook sterk afhankelijk zijn van de prijzen van het hooi, de behoeften van het dier en van de mogelijkheid om op de weide te grazen.
Heb je zelf geen stal voor je dier dan kan beroep doen op een manege of pensionstal. Hier bestaan veel verschillende formules en types. Beide types van stallen moet je ook kunnen betalen. Alleen weidegang en stal, zonder verdere faciliteiten, kost al snel 200 euro per maand. Zet je je paard bij een pensionstal neer, met binnenbak, uitrij mogelijkheden, spuitplaats, solarium en noem het maar op, dan ben je zeker drie keer zoveel kwijt.
Instructie
Je wilt jezelf ook ontwikkelen als je een eigen paard hebt, ook al ben je recreatieruiter. Instructie heb je in vele formules, van groepsles bij de rijvereniging tot privéles van een toptrainer. Wil je wedstrijden rijden, dan komt er een startkaart en inschrijfgelden bij.
Dierenarts, tandarts en hoefsmid
Naast de kosten voor voeder en een stal zijn er ook de jaarlijkse kosten voor de verzorging van het dier via de dierenarts en hoefsmid. Dit zijn de kosten voor vaccinaties, wormenkuren of mestonderzoek, tandarts, bekappen (en als je paard geen goede voeten heeft, moet hij op ijzers, dat kost flink meer). Reken op minimaal 650 euro per jaar.
Dierenwelzijn Provincie Vlaams-Brabant/CAP Magazine
Foto: Shutterstock