Droom van Sanne en Nadine kwam uit: ‘Als je uniek bent, is dat volgens mensen al snel slecht’

0
725
Chevalier Riding Sanne van Dam
Foto: Michelle Flierman / Privébezit

Als klein meisje had Sanne van Dam een grote droom: later ridder worden. En nu, anno 2021, is ze dat. Misschien niet helemaal zoals ze destijds droomde: geen zwaarden en zware harnassen. Maar wel het stoere paardrijden met de oude kunst in het achterhoofd.

Samen met haar compagnon Nadine Hoedemaker runt Sanne ‘Chevalier Riding’. Ze geven les volgens de klassieke hogeschool dressuur, gebaseerd op paardenpsychologie en lichaamstaal van grondwerk tot in het zadel. “Ik doe dit nu 18 jaar”, zegt Sanne. “Het begon met met een Tinker kruising Welsh. Die werd verkocht als ruin, maar het bleek een merrie te zijn”, zegt ze lachend. “Ze was ook in de sale. Het dier was enorm verwaarloosd en agressief. Ik heb veel instructeurs versleten, maar het werd alleen maar erger. Totdat ik een instructeur vond die alleen maar grondwerk deed. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen en ik ben me gaan verdiepen in de klassieke rijkunst van onder andere Klaus Ferdinand Hempfling.”

Sanne en Nadine geven les en leiden mensen op. Ze gaan uit van de kuddepsychologie, waarbij jij de leider bent van de kudde. “De trainingen zijn gebaseerd op de trainer van Lodewijk XIV van Frankrijk”, zegt Sanne. “Natuurlijk waren dat andere paarden, gevechtspaarden. Maar wij willen ook stoere en zelfverzekerde paarden. We voeren dan weliswaar geen oorlog meer, maar onze oorlog is veilig over straat kunnen gaan. Wat dat betreft is het nu weer renaissance. De trainingen zoals vroeger zijn er bijna niet meer, dus wij willen die erin houden. We hopen dat mensen een open mind kunnen hebben en we staan ook zeker open voor nieuwe inzichten. Daarom maken we ook video’s over dit onderwerp. We doen working equitation wedstrijden, en de grondwerklessen zijn voor iedere discipline goed. We geven bijvoorbeeld ook veel springruiters les. Paarden worden krachtiger, soepeler en stabieler.”

Veel opmerkingen

Op hun eigen YouTube-kanaal hebben ze een disclaimer-video gemaakt waarin ze vertellen dat ze openstaan voor andere meningen, mits het op een fatsoenlijke manier gebeurt. “We krijgen veel opmerkingen”, zegt Nadine. “Als je uniek bent, is het volgens mensen al snel slecht. Iedereen heeft een mening. Wij gebruiken bijvoorbeeld rijden met stangbit. Veel mensen denken bij een ‘stang’ al dat het heftig is. We moeten ons iedere dag wel verdedigen over wat we doen. Tot ze ons op het hoogste niveau zien rijden, dan zeggen ze: oh wat gaaf!”

Stoere paarden

Nadine en Sanne houden van stoere paarden. Maar dat is ook hard werken. “We hebben strenge regels”, zegt Sanne. “Want je moet wel je mannetje kunnen staan tegen paarden. Wij zijn van mening dat je problemen niet kunt wegaaien met snoepjes. Je moet ook aanpakken. Niet mishandelen, natuurlijk. Maar om een voorbeeld te geven: het langste dat een paard er bij mij over heeft gedaan om de trailer in te komen is 10 minuten. Dat is helemaal niet door te slaan of te beuken, maar ook niet door te aaien. Paarden gaan onderling toch ook niet naar elkaar toe met een plukje gras in de mond van: alsjeblieft?”

LAAT EEN REACTIE ACHTER