Dier&Recht: Nederland grootste importeur van ‘fout’ paardenvlees uit Argentinië

0
701
Dier&Recht
Foto: Dier&Recht

Onderzoek in Argentijnse slachthuizen toont aan dat daar structureel gestolen, gewonde en verwaarloosde paarden worden geslacht onder gruwelijke omstandigheden. Dat schrijft stichting Dier&Recht. Wetgeving voor dierenwelzijn zou ontbreken of zou niet wordeen niet gehandhaafd. Dierenorganisaties roepen op tot een Europees importverbod. Nederland is de grootste importeur van Argentijns paardenvlees.

Grove misstanden paardenslachthuizen

In Argentijnse paardenslachthuizen worden paarden gehouden en geslacht onder extreem dieronvriendelijke omstandigheden. Het gaat om ernstig kreupele, gewonde paarden, hoogdrachtige merries, zieke en uitgemergelde dieren. Paarden die niet zelfstandig kunnen staan, worden in vrachtwagens gesleept en ‘s nacht bij de slachthuizen gedumpt. Er is geen enkele diergeneeskundige zorg, veel dieren sterven nog voor de slacht en paardenkadavers liggen hoog opgestapeld naast de levende dieren. De slachthuizen frauderen op grote schaal met de herkomst van dieren en slachten ook gestolen paarden. Het nieuwe onderzoek is uitgevoerd door de Animal Welfare Foundation en Tierschutzbund Zürich.

Nederland grootste importeur

Het paardenvlees van de Argentijnse slachthuizen wordt volop geïmporteerd door Europa, Nederland is zelfs de grootste importeur. Paardenvlees wordt veel verwerkt in snacks. Groothandels en producenten van vleessnacks zijn niet transparant over de herkomst van dit paardenvlees, dat veelal van buiten Europa komt.

Oproep

Europa draagt al jaren bij aan de ernstige dierenmishandeling en fraude in de Argentijnse paardensector. De dieren worden gehouden, vervoerd en geslacht op een wijze die volledig in strijd is met de Europese wetgeving. De EU houdt vrijwel geen toezicht.

Frederieke Schouten, dierenarts en directeur van Stichting Dier&Recht: “Zelfs mét onze Europese welzijnswetgeving krijgen we in Europa nog meer dan genoeg dierenleed op ons bord. Als Europa zichzelf en haar regels serieus neemt, dan stoppen we per direct met de import van dit verschrikkelijke vlees.”

Internationale dierenwelzijnsorganisaties roepen met deze petitie op tot een importstop van paardenvlees uit Zuid-Amerika.

Bron: Dier&Recht

LAAT EEN REACTIE ACHTER