Op de pagina Natuurenbos.be zijn alle richtlijnen en informatie omtrent het coronavirus in de Belgische natuurgebieden te vinden (laatste update 23/3 – 9u30).
Paarden verzorgen ok, in de natuur rijden niet
Mag paardrijden nog? Paarden hebben dagelijks nood aan verzorging en beweging. Alleen de absoluut noodzakelijke activiteiten om het dierenwelzijn te waarborgen mogen echter blijven doorgaan, onder de meest veilige omstandigheden. Paardrijden als recreatieve bezigheid is dus niet meer toegelaten. Ook alle vormen van lessen en clubactiviteiten zijn verboden.
- Richtlijnen in bos- en natuurgebieden
- Zijn alle natuurgebieden nog open?
- Belangrijke informatie voor organisatoren: toelatingen ingetrokken
- Check alle officiële overheidsinformatie omtrent het coronavirus
Richtlijnen in bos- en natuurgebieden
Specifiek met betrekking tot het coronavirus:
- Wandelen in het bos is gezond. Kom alleen wandelen, met het gezin, of met ten hoogste twee personen die niet tot hetzelfde gezin behoren. Vermijd wandelingen met grootouders of mensen uit de risicogroepen.
- De laatste federale richtlijn (23/3) vermeldt dat individuele fysieke activiteit toegelaten is. Echter, in dezelfde richtlijn staat ook dat onder fysieke activiteiten moet verstaan worden: wandelen, lopen en fietsen. We interpreteren deze maatregel strikt, waaruit voortkomt dat jagen, hengelen en andere recreatievormen tot nader order niet toegelaten zijn.
- Trek bij voorkeur zo dicht mogelijk bij huis de natuur in! Verplaats je dus van thuis te voet of met de fiets. Verplaatsingen naar een bos of natuurgebied moeten maximaal beperkt worden. Enkel indien het niet anders kan.
- Houd minimaal 1,5 meter afstand tegenover mensen die niet tot je gezin behoren. Als het zo druk is in het bos of natuurgebied dat je de afstandsregels niet strikt kunt naleven, doe je er best aan terug naar huis te keren en op een ander moment de natuur in te trekken.
- Het is niet toegestaan om eventuele speeltuigen te gebruiken.
- Barbecuezones en bivakzones worden afgesloten en mogen niet gebruikt worden. Ook banken, (picknick)tafels en kijkhutten worden afgesloten in de grootste domeinen.
En natuurlijk gelden nog steeds ook de algemene richtlijnen:
- Blijf op de paden, het broedseizoen breekt aan en onze dieren hebben hun rust nodig.
- Gelieve je niet te begeven in bossen en natuurgebieden die voor publiek niet toegankelijk zijn.
- We willen je er ook aan herinneren dat honden aangelijnd moeten worden.
- Neem eventueel afval altijd gewoon mee naar huis.
Handhaving op naleving van de regels
De boswachters en natuurinspecteurs hebben de opdracht gekregen om de komende periode waarin de bijzondere coronamaatregelen gelden, strikt te handhaven en mensen aan te spreken die de richtlijnen niet opvolgen. Enkel als we allemaal samen de maatregelen strikt naleven, zullen we dit virus overwinnen. Vermijd daarom contact, mijd plaatsen waar veel volk samen is. Dat geldt ook in de natuur.
- Download het besluit houdende veiligheidsmaatregelen toegang bossen en natuurgebieden (pdf)
- Lees het persbericht met videoboodschap van minister Demir
Zijn alle natuurgebieden nog open?
Bijna al onze natuurgebieden zijn open, informatiepunten en bezoekerscentra zijn echter gesloten, net als een groot aantal gemeentelijke parkings bij natuurgebieden. Bezoekers blijven welkom te voet of met de fiets, maar hou je auto thuis. Het gebruik van transportmiddelen naar een bos of natuurgebied moet maximaal beperkt worden.
Kijk op Natuurenbos.be welke natuurgebieden gesloten zijn voor publiek.
Belangrijke informatie voor organisatoren
Gezien de afgekondigde maatregelen is het vanzelfsprekend dat we geen toelatingen meer geven voor recreatieve activiteiten (grote evenementen, mountainbiketoertochten…) die plaatsvinden in onze natuurdomeinen zolang de federale maatregelen in het kader van het coronavirus gelden. Ook toelatingen die eerder werden gegeven voor deze periode worden ingetrokken.
Bron: Natuurenbos.be
Foto: DigiShots
Vandaag gaan paardrijden in het zwin alleen aangesproken door de bos wachter rijden mag niet hij was zeer vriendelijk maar wat is het verschil met je hond fiets of paard dat ze eens normaal doen in brussel monterbikers zweten veel meer en zijn in mijn hoofd veel gevaarlijker dan ik met men paard
Ik ben bijna 80 jaar en rijd 4 tot 5 dagen met mijn paard buiten. Mijn paard heeft nooit in een piste gereden.
Mijn paard rijd ik reeds 23 jaar en beiden zijn in topconditie.
Vorig jaar had ik een dubbele longemboly en ben na 14 dagen ontslagen uit het hospitaal en 14 dagen later zat ik terug te paard. Na controle bleek ik volledig vrij te zijn van alle bloedklonters en moest zelfs geen bloedverdunners nemen.
De dokters wijten dit aan mijn intense rijtrips van 1.5 tot 3 uur met mijn paard. Voor de conditie van ons beiden is een klein tripje niet voldoende en de omgeving waar ik rijd geeft voldoende mogelijkheden om afstand te bewaren met fietsers of wandelaars.
Wat moet ik nu met een paard dat staat te springen in zijn stal en vraagt om te gaan wandelen?