Clickertraining: Wees consequest in de beloning

0
1553
clickertraining

Je paard iets uitleggen door middel van voedselbeloning en clickertraining kan het trainingsproces aanzienlijk verkorten. Het is echter erg belangrijk om dit voedsel op een consequente en efficiënte manier te gebruiken.

Françoise Decoster toont met haar Camargue paard Capitaine tijdens Flanders Horse Expo waar je moet op letten als je start met clickertraining en met welke basisoefeningen je het best begint.

Gelijk een vuurdoop

“Capitaine is voor het eerst mee naar een demonstratie,” legt Françoise uit aan het publiek.
Voor Capitaine is het dus ook gelijk een vuurdoop in een baan druk omcirkeld met mensen.

Françoise begint met uit te leggen wat zij zelf mee begint met de clicker trainingen, “Het paard moet de klik associëren met een beloning.”

Markeringssignaal

“Het moet duidelijk zijn voor het paard dat de klik een markeringssignaal is, hierna volgt de beloning.” Hierna laat Françoise zien hoe ze begint met de clicker training. “Het voedsel geef je op een voor jezelf zo ergonomische plaats, hierdoor leert het paard dat het eten van de begeleider af is en niet bij de begeleider.”

Overigens gebruikt Decoster zelf niet altijd een echte clicker. “Trainingen kan je geven met een clicker of gewoon net als ik doe. Ik maak hetzelfde geluid met mijn tong.”

Bron: Capmagazine

Foto: Capmagazine

LAAT EEN REACTIE ACHTER