Claudia Wolters: “De zit van de ruiter is de enige hulp die we niet weg kunnen nemen”

0
1165

Voor iedere ruiter is een correcte houding en zit belangrijk. Maar wist je dat je met een juiste houding ook de rug van een paard spaart? CAP sprak met Claudia Wolters van Equilibrio over het belang van een juiste houding en zit. “Tijdens het rijden moet je een paard zo min mogelijk storen en optimaal kunnen begeleiden.”

Evenwicht en balans

Claudia Wolters heeft een eigen bedrijf: Equilibrio. “Ik heb het geluk gehad dat ik van mijn hobby mijn beroep kon maken en een eigen stal aan huis heb. Naast dat ik instructeur ben, revalideer en train ik ook paarden voor anderen en ben ik in opleiding tot osteopaat voor paarden. Ik geef instructie in de Klassieke Dressuur: probleemoplossend, verhelderend, educatief en met respect voor zowel paard als ruiter, strevend naar een harmonieuze combinatie. Equilibrio staat dan ook voor evenwicht en balans.”

Zitles van Claudia

Claudia geeft zitlessen aan ruiters van elk niveau. “Tijdens een zitles beginnen we vaak aan de longe, zodat de ruiter echt alleen aan zichzelf kan werken. We gaan aan het werk om zowel linksom als rechtsom in balans op het paard te kunnen zitten. Door middel van diverse oefeningen help ik de ruiter deze balans te vinden en hoe hij/zij deze zelf weer kan vinden als ze het verliezen. Soms gebruik ik speciale ballen onder de zitbeenknobbels (zogenaamde Franklinballs) of rijden we afwisselend met en zonder beugels. Naast de oefeningen op het paard geef ik de ruiters ook oefeningen mee die ze naast hun paard mogen trainen om zichzelf rechter te maken. Een goede zit ontwikkel je in eerste instantie veelal naast het paard!”

Samen meer bereiken vanuit de zit

“In de praktijk kom ik vaak tegen dat de paarden op alle mogelijk manieren gegymnastiseerd en getraind worden om ze zo soepel, sterk en gelijkmatig mogelijk te maken. Het moment dat de ruiter op het paard stapt en zelf scheef zit, compenseert, spanning of blokkades in de wervelkolom/bekken heeft, maken we het voor het paard erg lastig om correct te blijven bewegen. De zit van de ruiter is de enige hulp die we niet weg kunnen nemen. Deze is constant aanwezig en als deze storend of in onbalans is vormt dit een belemmering voor de bewegingen en balans van het paard.” Claudia noemt een aantal redenen waarom een goede zit zo belangrijk is. “Tijdens het rijden moet je een paard zo min mogelijk storen en optimaal kunnen begeleiden. Zo kan je de oefeningen correct uitvoeren en samen meer bereiken vanuit de zit. Op die manier spaar je de rug van het paard en vorm je een harmonieus geheel met het paard.”

Waar gaat het fout?

“Een veelgemaakte fout is dat ruiters naar buiten zakken. Dit is te zien op de foto. Andere ruiters gaan knijpen met de knieën, de schouders optrekken, de ellebogen strekken, de hakken geforceerd optrekken of hun adem inhouden. Dat laatste gebeurt vaak tijdens het doorzitten.” Ten slotte vertelt Claudia dat een onjuiste zit op alle niveaus voorkomt. “Op ieder niveau moet er gewerkt blijven worden aan de zit. Iedereen is namelijk in meer of mindere mate scheef en moet hier op geattendeerd worden. Anders kunnen er foutjes in de zit gaan sluipen. Het verschil hierin tussen een beginner en een Grand Prix ruiter is dat een Grand Prix ruiter vaak al weet waar zijn zwakheden liggen. Die trainen daar dan al extra op in bijvoorbeeld de sportschool.”

Tekst: Lydia Hagen voor CAP

Foto’s: Aileen Seifert Photography / Claudia Wolters (privébezit)

LAAT EEN REACTIE ACHTER