Check de bodem van je trailer!

0
4714

Is jouw trailer of vrachtwagen goed genoeg om je paard veilig van A naar B te vervoeren? Je moet er toch niet aan denken dat je paard met een van zijn hoeven door de bodem van de rijdende trailer zakt…

Want de bodem, dat is vaak wel het meest kwetsbare onderdeel van de trailer. Als die verrot is, dan heb je dat wellicht te laat in de gaten, met alle gevolgen van dien.

Op het oog nog prima

Een voorbeeld is de kleine vrachtwagen waarmee de achtjarige ruin Spencer vervoerd werd. Die zag er zo op het oog prima uit. De eigenaresse van het paard zou hem nooit ingeladen hebben als ze had vermoed dat er problemen waren met de bodem.

Het ongeluk met Spencer vond plaats toen ze net op de plek van bestemming aangekomen waren. Nadat haar vriend het hek opengedaan had, wierp eigenaresse Anne een blik op de camera in de trailer terwijl ze weer optrok. Het leek alsof Spencer was gaan zitten en ze stopte meteen. Een van de achterbenen van het paard was door de vloer gezakt, het paard zat muurvast, met zijn staart tussen de binnenste en buitenste achterband, en zijn been hing vlak boven het (tot voor kort bewegende!) achterwiel.

Traumatische ervaring

Een dierenarts ter plaatse gaf Spencer een middel waardoor het paard rustig bleef totdat de hulpdiensten arriveerden. Vijf brandweermannen en twee dierenartsen waren er bij om hem te bevrijden. De brandweer krikte de wagen op zodat de wielen eraf gehaald konden worden, waarna ze het paard in de trailer zo konden manoeuvreren dat zijn been weer losschoot. Spencer werd op een zeil geschoven en daarna op een dik strobed gelegd, zodat hij daar kon bijkomen. Vóór de avond stond de ruin weer op vier benen.

‘Een uitermate traumatische ervaring voor het paard, de eigenaar en de mensen die meehielpen’, aldus de hulpverleners. ‘De redding was wonderbaarlijk goed verlopen en je moet er niet aan denken hoe het zou aflopen als zoiets midden op de (snel)weg gebeurt.’

Keuring van je trailer

Het is momenteel nog niet verplicht om je trailer te laten keuren. Maar het is zeker aan te raden om hem regelmatig te laten controleren en onderhouden bij een erkend bedrijf. Bij een keuring wordt er onder andere aandacht besteed aan de oplooprem, de assen en het chassis (chassisbouten, chassisraam, dissel, schokdempers, banden), de opbouw, de bodem (vaak de achilleshiel, zoals bij de wagen hierboven…) en de verlichting.

CAP Magazine

Foto: Shutterstock

LAAT EEN REACTIE ACHTER