Carolien Hendriksen: “Mijn paarden doen alles vrijwillig”

0
1022
Caroline Hendriks
Foto: Privébezit

Spikkel staat samen met Odi bij Carolien Hendriksen aan huis. Sinds tien jaar traint Carolien haar paarden met de clicker; een training op basis van positieve bekrachtiging. Af en toe een uitzondering daargelaten, maar Odi en Spikkel doen alles vrijwillig.

“Ik eis niets van ze, maar ik vraag mijn paarden om met mij samen te werken”, vertelt Carolien. “En het leuke is dat ze eigenlijk altijd wel mee te willen werken. Mijn paarden weten dat ze een beloning kunnen verdienen, maar zijn absoluut niet opdringerig. Veel mensen hebben angst om met voer te trainen, bang dat je paard er opdringerig van wordt. Opdringerigheid ontstaat eigenlijk alleen maar als je niet duidelijk bent richting je paard.”

“Klassiek” begin

Als meisje van acht is Carolien Hendriksen begonnen met paardrijden. “Iemand in de buurt had een Shetlander, kleine Anja. Daar is het allemaal mee begonnen. Ik ben er simpelweg op gaan zitten met een halster en gebruikte een touw als teugels. Later ben ik bij een vereniging gaan rijden. Daar heb ik het ‘traditionele’ rijden geleerd. Tot mijn zeventiende heb ik fanatiek wedstrijden gereden, zowel dressuur als springen.”

Caroline Hendriks

Eigen paard

Na een periode geen paard te hebben gehad, is Carolien toch weer met paarden aan de slag gegaan. “Ik kocht Odi toen ze 6 maanden oud was en toen Odi oud genoeg was ben ik met haar aan de slag gegaan. Na een tijdje gedaan te hebben wat ik in het verleden had geleerd, begon ik me meer en meer te verdiepen in het ‘anders omgaan met paarden’. Mijn manier van met werken met Odi moest toch anders kunnen. Samen zijn we aan de slag gegaan met Natural Horsemanship. Naast Natural Horsemanship hebben Odi en ik veel paardenvierdaagse, trektochten, TREC en rally’s gereden”, vertelt Carolien.

Hondentrainster

“Met de komst van Spikkel ben ik verder gaan zoeken naar andere manieren om met mijn paarden om te kunnen gaan. Uiteindelijk ben ik clickertraining tegengekomen. Tien jaar geleden was er nog niet zoveel te vinden over clickertraining met paarden. Ik heb de boeken Grondwerk en Denkwerk van Inge Teblick gekocht en gelezen, ik heb veel YouTube filmpjes bekeken en ben les gaan nemen bij hondentrainster Sam Turner. Zij heeft mij geleerd hoe ik duidelijk kan zijn in mijn signalen en hoe ik gedragingen aan kan leren.

Zowel mijn lichaamstaalcues als mijn stemcues zijn eens goed onder de loep genomen. Voor je paard is het belangrijk dat de signalen (cues) onderscheidend en duidelijk zijn. Je leert samen met je paard een nieuwe taal. Met de DVD van Inge Teblick zijn we gaan werken aan de zeven basics van clickertraining.”

Samen in de wei

Sinds 10 jaar woont Spikkel ook bij Carolien. “Samen met Odi staat hij aan huis. Er wonen ook nog twee shetlanders in de wei. Odi wordt in april 25 en woont al 24,5 jaar bij mij en is inmiddels met pensioen. Soms geeft zij aan iets te willen doen en dan gaan we samen nog even aan de slag, maar ik werk nu het meest met Spikkel. Spikkel heeft van jongs af aan geleerd hoe leuk het is om te leren en nieuwe dingen te onderzoeken. Toch blijft het altijd zijn keuze. Heeft hij een dag geen zin? Prima, dan doen we een dagje niets”, besluit Carolien.

Niet opdringerig

Een vooroordeel van clickertraining is dat je paard opdringerig wordt. “Aannemen van voer is de eerste en belangrijke oefening waarop je gaat trainen. Voer gaat altijd naar de paardenmond op een gepaste afstand. Een bekend citaat bij het clickertrainen is: ‘je krijgt wat je beloont’.  Met andere woorden als jij het oké vind dat het paard de beloning uit jouw zak haalt is dit het gedrag wat jij beloont en jouw paard leert.”

“Ik heb mijn paarden geleerd wanneer we met de training starten en er iets te verdienen valt”, vertelt Carolien. “Dit doe ik door het geven van een startsignaal. Dan weet Spikkel dat hij vanaf dan een beloning kan verdienen. Als we klaar zijn geef ik een eindsignaal. Spikkel heeft geleerd dat dit het einde van de training is en er geen voer meer te verdienen valt. Na het eindsignaal gaat Spikkel zijn eigen gang. Gaat grazen of hij blijft nog even gezellig bij mij.”

Volledig vrijwillig

“Ik vind het belangrijk dat mijn paarden aangeven waar ze behoefte aan hebben. Ik kan wel bedenken wat ik wil doen, maar uiteindelijk wil ik het graag samen doen. Als ik wil rijden, krijgt Spikkel drie keer de keuze om te zeggen vandaag niet. Hoe die vragen eruit zien? De eerste vraag is of Spikkel zelf naar het hoofdstel wil lopen en zijn hoofd in het hoofdstel wil steken. De tweede vraag die stel ik door ergens in de bak te gaan staan met het zadel op mijn arm en Spikkel te vragen om naast het zadel te komen staan, dan zadel ik hem op. De derde vraag bestaat uit de oefening dat ik op een opstapblok sta en Spikkel uit zichzelf naar het opstapblok komt lopen. Doet hij een van deze dingen niet, dan gaan we gewoon iets anders doen. Dat geeft Spikkel meer plezier, maar mij ook. Het is toch geweldig om zo met je dier te kunnen werken.”

“Twintig jaar geleden had ik het niet voor mogelijk gehouden dat deze manier van samenwerken mogelijk is. Als hij iets nieuws leert en ik beloon hem daarvoor, kijkt hij ook altijd net iets vrolijker. Je ziet dan dat hij echt trots is op zichzelf.”

Het kan ook anders functie

“Op ons YouTube kanaal (Odi Aleven) plaats ik regelmatig video’s van onze trainingen. Ik hoop zo paardeneigenaren te kunnen inspireren dat er ook andere manieren van trainen zijn. Dat je paarden kunt leren om te leren en dat paarden ervoor kiezen om met je samen te werken. Ik zie graag dat paarden gelukkig zijn en met ons willen samenwerken.”

“Als je wilt leren zien hoe je de gemoedstoestand van je eigen paard kunt zien, raad ik het boek over Kalmerende Signalen van Paarden van Rachael Draaisma aan. In de training kijk ik naar kleine stress signalen die paarden geven. Als ik kalmerende of stress signalen zie probeer ik daar op in te spelen.”

Gast-instructeur

“Af en toe ben ik gast-instructeur tijdens evenementen maar ik geef geen individuele lessen. Wil je meer weten over clickertrainen? Op de website van Inge Teblick kun je gratis de cursus: clickertrainen, the 7 basics volgen en een echte aanrader is haar boek ‘Denkwerk’.  Als je op zoek naar instructie, verwijs ik je met alle plezier door binnen mijn netwerk”, vertelt Carolien

Ambities

Mijn droom is om Spikkel in vrijheid een dressuurproef te laten lopen. Dat ik in het midden van de bak sta en met cues aangeef welk oefening ik graag wil zien. Ik weet niet of dit ooit haalbaar is. Het zal jaren duren voor we zover zijn. Ik heb contact gelegd met een ‘dog dance’ clickertrainer en denk dat ik hier veel van kan leren. Ik ken niemand die aan een vergelijkbare oefening werkt, dus of het ooit gaat lukken is de vraag. Zo niet, hebben Spikkel en ik toch aan een leuke uitdaging gewerkt,” vertelt Carolien lachend.

Tekst: Sophie van der Molen voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Caroline Hendriksen

LAAT EEN REACTIE ACHTER