‘Brandmerken wordt verboden’

0
5224

Vanaf 2019 mogen paarden alleen worden gebrandmerkt wanneer zij eerst plaatselijk zijn verdoofd. Omdat daar op dit moment geen geschikt middel voor is, lijkt het einde van het brandmerk nabij.

Al bijna tien jaar is het volgens de Europese regelgeving verplicht om veulens te chippen, waardoor brandmerken overbodig zou worden. Via de ingebracht microchip is immers belangrijke informatie over het paard uit te lezen, ook tot welk stamboek het behoort. Het chippen heeft geleid tot kritiek bij enkele fokkers, omdat de chip nogal eens in het lichaam ‘verdwijnt’ en dan niet langer leesbaar is.

Lidocaïne

Een speciale werkgroep heeft zich de afgelopen jaren verdiept in de manieren waarop paarden kunnen worden verdoofd om pijn bij het brandmerken te voorkomen. De oplossing leek te liggen in het middel lidocaïne. Maar van de Duitse Voedsel en Warenautoriteit mag dit medicijn niet meer worden gebruikt.

De zoektocht naar een ander middel is niet alleen duur, maar kost ook tijd. ‘Er is dus geen verbod op brandmerken, alleen de omstandigheden waarin dit gebeurt voldoen op dit moment niet aan de wetgeving,’ licht Dr. Klaus Miesner van de Deutschen Reiterlichen Vereinigung (FN) toe.

‘Permanente identificatie’

Brandmerken mag voorlopig met ingang van 2019 niet meer. De politiek en de dierenbescherming staan wat hun standpunt betreft lijnrecht tegenover de fokkerij. Die ziet niet alleen een traditie verloren gaan, maar is ook sceptisch over de microchip. Voorstanders van het brandmerk vinden deze methode de meest betrouwbare en permanente manier van identificatie van paarden.

De Bundestierärztekammer, de Duitse vereniging voor dierenartsen, riep de stamboekverenigingen eerder dit jaar al op om vrijwillig af te zien van het gebruik van brandmerken.

Bron: St-Georg

Foto: DigiShots

DELEN
Vorig artikelProgramma Europese Kampioenschappen 2019 rond
Volgend artikelAllergenen bij paarden rasgebonden
Christine Dijk (1967) werkte jarenlang in de marketing/communicatie voordat ze ging schrijven over haar grote passie, paarden. Ze houdt de website van CAP bij en schrijft ook artikelen voor het magazine. Ze is een happy manegeruiter die af en toe ook een wedstrijdje meepakt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER