Ze zijn niet zo gevaarlijk voor paarden als Jacobskruiskruid, maar ze lijken net zo lastig uit te roeien: boterbloemen. Moeten we ons zorgen maken als er veel boterbloemen in de paardenwei staan? Veterinair-toxicologen uit de Verenigde Staten deden onderzoek naar de gevolgen van de vrolijk gekleurde bloemetjes voor paarden.
Ranunculine
Er zijn tientallen soorten boterbloemen. Ze hebben een scherpe smaak en paarden zullen er zelden van eten. Boterbloemen bevatten de stof ranunculine. Bij vermaling, bijvoorbeeld als een paard op de vezels kauwt, wordt deze stof omgezet in het giftige protoanemonine. Deze stof veroorzaakt blaren op de huid en ook in de mond en het maag-darmkanaal.
Aangenomen wordt dat de giftigheid fors afneemt wanneer boterbloemen zijn gedroogd, bijvoorbeeld in hooi.
Uitgesproken smaak
Paarden zijn van alle grazende dieren het meest gevoelig voor boterbloemen. Het eten ervan kan leiden tot blaren, kwijlen, mond- en maagzweren, koliek en diarree. Haal de dierenarts bij je paard voor behandeling.
Omdat de smaak zo uitgesproken is, zullen ze er zelden van eten. Maar als de wei heel schraal is, heeft je paard weinig keus, en eet hij ze toch. Zorg er dus voor dat wanneer je paard op een schrale weide staat, bijvoorbeeld omdat hij hoefbevangen is, je de boterbloemen verwijdert.
Boterbloemen bestrijden
Voor de bestrijding van boterbloemen is het nu al vrij laat, maar je kunt wel voorkomen dat de plant zich het komende seizoen massaal verspreidt. Dat doe je door ervoor te zorgen dat je grasmat geen of weinig kale plekken vertoont. Dat is bovendien nuttig bij het tegengaan van de verspreiding van Jacobskruiskruid.
Ook wordt aangeraden de wei in september met kunstmest te bemesten.
Bron: TheHorse
Foto: Istockphoto/DrPAS