Bobbi van Olst: “Ik ben mijn eigen bedrijfje in gerold”

0
1622
Bobbi van Olst vrijheidsdressuur

Een leeftijd van zeventien jaar en dan al een goed lopend bedrijf in de paarden. Voor velen is dat een droom die uitkomt, maar hoog gegrepen. Voor Bobbi van Olst is het de realiteit. Met al een ruim aantal klussen voor haar bedrijf en nog steeds lopende klussen is het voor Bobbi soms flink doorwerken. “Ik studeer op dit moment ook nog, dus ik ben bijna altijd bezig. Het voordeel is dat we nu alles voor school vanuit huis doen. Dat scheelt me erg veel reistijd en die kan ik nu in mijn bedrijf: ‘Equiperium’ steken. Ik help mensen op veel vlakken die er zelf met hun paard niet uitkomen. Van zadelmak maken tot grondwerk.”

Paardengek als zus

Toen Bobbi pas een jaar of vier oud was, had haar zus: Nikki van Olst, twee verzorg-Shetlanders waar ze regelmatig heen ging. “Ik ben toen al vaak mee gegaan en kwam zo al heel jong in contact met paarden. Nikki heeft daarna eigen paarden gehad en ook daar heb ik veel mee geholpen. Toen ik ongeveer elf jaar was, had ik een eigen pony genaamd Winnie. Daar ging ik dagelijks heen en ik heb met haar ook veel shows gegeven op evenementen als Equiday en Animal Event.”

Studie over dieren

“Ik ben op dit moment hard bezig voor mijn opleiding: bedrijfsleider dierverzorging. Volgens jaar is mijn laatste jaar en is mijn diploma in the pocket! Het is een opleiding die gericht is op meerdere diersoorten, maar mijn focus ligt hierbij echt wel bij de paarden. Daar heeft mijn hart altijd gelegen en het blijft mijn grootste passie.”

Bobbi van Olst wandelen

Begonnen met klusjes

“In 2017 heeft iemand mij benaderd die hulp nodig had met het inrijden haar paard. Ik had met mijn pony en de paarden van mijn zus al veel ervaring opgedaan en vond het leuk om andere daar mee te kunnen helpen. Zo is mijn bedrijfje ontstaan. Ik ben daarna meerdere klussen voor mensen gaan doen en heb uiteindelijk mijn website: equiperium.nl opgezet. Inmiddels heb ik daar al een best uitgebreid portfolio op staan en houd ik voor de lezers blogs bij. Hierin geef ik mijn insteek op bepaalde onderwerpen,” vertelt Bobbi trots.

Paard en eigenaar

Met veel verschillende ervaringen heeft Bobbi inmiddels duidelijk wat zij belangrijk vindt in het werken voor klanten en met paarden. “Allereerst vind ik dat het paard altijd paard moet kunnen blijven. Er gaat niets onder dwang en bij ieder paard pak ik het anders aan. Tegenwoordig zijn er zoveel technieken om met paarden te werken. Ik gebruik niet een vaste techniek, maar maak bij ieder paard een passende ‘cocktail’ om mee te werken. Ik zal bij iedere situatie dus ook de -naar mijn idee- best passende werkwijze toepassen,” vertelt Bobbi van Olst. “Naast het werk met de paarden werk ik ook veel met de eigenaren. Deze benaderen mij vaak met hun paarden een wens. Ik kijk hoe ik op een diervriendelijke manier het beste tot die wens kan komen. Ik neem de eigenaren altijd mee in dat proces. Ik help ze en laat ze zien hoe ik dat aanpak, zodat ze het verder kunnen oppakken als ze mij niet meer nodig hebben. Dat vind ik ook wel zo eerlijk naar het paard. Die zou er niets aan hebben als ik hem dingen aanleer en de eigenaar vervolgens niet weet wat hij ermee aan moet.”

Bobbi van Olst tinker en shet

Grote dromen

“Op dit moment heb ik een stukje land in de buurt waar ik paarden kan plaatsen en trainen. Al heb ik ook veel klanten waar ik aan huis werk. Mijn droom is om ooit een grotere locatie te hebben om paarden te kunnen stallen om te trainen. Idealiter heb ik een eigen paddock paradise met een binnenbak zodat ik altijd aan de slag kan. Daar zou ik dan ook eigen paarden willen houden die ik dan opleid en later naar hun ideale baasjes verkoop. Het lijkt me heerlijk om een eigen basislocatie te hebben en daar alles te kunnen doen wat ik wil,” vertelt Bobbi.

 

Tekst: Sophie van der Molen voor CAP Magazine. Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Foto’s: Privébezit

LAAT EEN REACTIE ACHTER