Blijft je paard arm bespierd? Doe iets aan eiwittekort!

0
1942

Blijft jouw paard stram en schraal in bespiering? Ben je hard aan het trainen maar worden de rugspieren onder het zadel maar niet voller? Dan heeft dit vaak met het rantsoen te maken.

Vraag je af hoeveel eiwit je ruwvoer bevat. En met wat voor krachtvoer vul je het rantsoen aan? Na controle van het ruw- en krachtvoerrantsoen kan blijken dat je paard onvoldoende eiwitten tot zijn beschikking heeft om spiermassa te op te bouwen. Maar wat zijn eiwitten precies en waarom heeft een paard eiwitten zo hard nodig?

Wat zijn eiwitten?

Eiwitten zijn de bouwstenen van het lichaam en zijn onmisbaar voor het bindweefstel, het immuunsysteem en bij de aanmaak van hormonen en neurotransmitters. Eiwitten zijn nodig om het lichaam te herstellen en te vernieuwen. Niet alleen de spiercellen worden hersteld, maar ook de huid, darmcellen, rode bloedcellen en hormonen. Al deze dagelijkse processen kunnen goed worden gerealiseerd, mits er voldoende eiwitten in het rantsoen aanwezig zijn.

Aminozuren

Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Aminozuren worden tot eiwitten opgebouwd volgens een rangschikking. Deze rangschikking van aminozuren, het aminozuurpatroon, vormt de structuur van eiwitten. Enzymen en zuren breken het patroon van aminozuren af in de darm. De enkelvoudige aminozuren worden opgenomen in de bloedbaan via de dunne darm. Via de lever worden de aminozuren getransporteerd naar de verschillende delen van het lichaam om de lichaamsprocessen te ondersteunen.

Eigen aminozurenpatroon

Aminozuren kunnen verdeeld worden in twee soorten: Niet essentiële of enkele aminozuren en essentiële aminozuren. Niet essentiële aminozuren worden door het lichaam zelf aangemaakt. Aminozuren zijn opgebouwd uit stoffen zoals koolstof, zuurstof, waterstof, stikstof en zwavel. De essentiële aminozuren worden uit de voeding gehaald. Veel voedingssoorten zoals gras, luzerne en soja bestaan voor een deel uit eiwit. Ieder eiwit kent zijn eigen soort aminozurenpatroon.

Uitgebalanceerde voeding

Door een uitgebalanceerd voedingspatroon krijgt je paard voldoende eiwitten en verschillende aminozuren binnen. Ieder weefsel in het paardenlichaam heeft een eigen uniek aminozurenpatroon nodig. Zo hebben de haren en de hoef van het paard behoefte aan een ander aminozurenpatroon dan de spiervezels. Bij de hoef zorgt het voor hardheid, bij de botten voor de opname van kalk, bij de bloedvaten voor elasticiteit.

Bron: Nieuwsbrief voervergelijk.nl en Hartog Lucerne

Foto: Shutterstock

Gerelateerde bedrijven

Topresultaten

Zangersheide Studbook

Zangersheide Studbook

T: +32(0)89 73 00 30

E: studbook@zangersheide.com

W: www.zangersheide.com

Trefwoorden:

Bekijk bedrijfsprofiel

Naamsvermeldingen

Belgisch Stamboek voor Fjordenpaarden

Belgisch Stamboek voor Fjordenpaarden

T: +32(0)476 27 46 08

E: web@fjordstudbook.be

W: www.fjordstudbook.be

Trefwoorden:

Belgische Stamboek voor IJslandse Paarden vzw

Belgische Stamboek voor IJslandse Paarden vzw

T: +32(0)491-59 41 36

E: info@bsijp.be

W: www.bsijp.be

Trefwoorden:

H.G.V.B.B.

H.G.V.B.B.

T: +32(0)2 270 05 52

E: info@hgvbb.be

W: www.hgvbb.be

Trefwoorden:

LAAT EEN REACTIE ACHTER