“Blij dat ik m’n eigen gevoel gevolgd ben: mijn Krem-veulen is perfect!”

0
1527

Een bijzonder veulen wilde Anouk van Arkel fokken, met een bijzondere kleur. De studente paraveterinair assistente verdiepte zich in de hengstenkeurze en kwam uit bij de cremello hengst Krem. Ondanks dat de mensen in haar omgeving het daar niet echt mee eens waren, zette ze door. En nu is haar veulen Fien geboren. “Ze is 100% gelukt!”, aldus een dolgelukkige Anouk.  

Informatie over dekken met Krem

De nuchtere Anouk maakt zich geen illusies over haar Friese merrie Iefke T. (v. Andries). “Ze is een geweldig paard, waar ik alles mee doe: dressuur, springen, crossen, working equitation, buitenritten, mennen… Alles vindt ze leuk, alles doet ze met plezier. Ik denk dat ik veel meer lol met haar heb dan heel veel ruiters met hun sportpaard.

Maar tegelijkertijd besef ik dat ze ‘maar’ een heel gewoon paard is. Ze heeft niet, zoals haar (half)broers en zussen interessante keuringspredicaten. En dus denk ik dat ze niet per se geschikt is om een interessant Fries veulen uit te fokken. Dus besloot ik voor een hengst te gaan die er dan in elk geval voor zou zorgen dat het veulen een aparte kleur zou krijgen.”

Cremello

Zo gezegd zo gedaan: Anouk koos een mooie bonte hengst uit voor Iefke. Dat leverde niet direct een drachtigheid op, en toen de hengst verkocht werd, besloot Anouk een andere hengst uit te kijken. “En toen zag ik op een wedstrijd een prachtige valkkleurige pony. Zijn moeder bleek (ook) een Friese merrie te zijn; de vader was een cremello pony.

En dus ging ik op zoek naar een homozygote hengst, met maat. Er zijn best veel cremello ponyhengsten, maar paarden? En zo kwam ik terecht bij Krem. Ik nam contact op met de eigenaren die me fijn te woord stonden en hoewel het anderhalf uur rijden was, besloot ik de hengst te gaan bekijken. En wat een uitstraling en gangen heeft hij! Mijn keus stond vast: Krem zou het worden!”

Stoer, maar niet grof

De inseminatie verliep naar wens, en toen was het elf maanden wachten … “Op 8 april 2020 was het zo ver: daar was Ava (‘Anouk van Arkel’)’s First Lady Fien, roepnaam Fien!”, vertelt Anouk. “Ik was heel blij met haar, ze had inderdaad het gewenste bijzondere kleurtje, een valk. Maar vooral haar uitstraling vind ik heel mooi: ze is stoer, maar is toch net wat sjieker, want fijner gebouwd dan Iefke. Ze heeft hele mooie gangen en haar karakter is geweldig.

Van het begin af aan is ze in handen geweest, en ze was er in het beging bij als ik met Iefke ging rijden, maar al snel was het geen enkel probleem om haar een paar uurtjes alleen thuis te laten. Dan bleef ze gewoon in de wei bij de andere merries en veulens in de wei. Ze ging mee het bos in – eerst aan de longe, maar later gewoon los – of als ik dressuur reed in de bak. En zelfs op ‘ponyweek’ was ze er gewoon bij!”

Geweldig karakter

“Iefke kan weleens wat druk worden als de dingen niet gaan zoals ze verwacht”, vertelt haar eigenaresse. “Zo kregen we op de terugweg van ponykamp een lekke band, en moesten we anderhalf uur wachten langs een drukke weg. Iefke vond dat heel spannend, maar Fien bleef rustig, en liet zich nadat er een andere trailer was gekomen om ons op te pikken, zonder blikken of blozen overladen.”

Jaarling geen naarling

Tot nu toe is de combinatie Krem x Fries boven verwachting uitgepakt voor Anouk. “Mijn plannen om het veulen te verkopen, zijn dan ook gewijzigd. Ik vind Fien zo goed gelukt, dat ik haar houd en zelf ga inrijden. Ze staat nu in de opfok. Het adagium ‘een jaarling is een naarling’ is op haar niet van toepassing. Ze blijft mooi in model en is al echt een mooi en modern paardje, met een heel leuk achterbeen.

Niet iedereen was enthousiast toen ik vertelde dat ik Krem ging gebruiken, maar ik ben blij dat ik zo eigenwijs ben geweest mijn eigen gevoel te volgen, ondanks dat ik geen ervaring heb als fokker: voor mij is Fien 100% gelukt. Ik kan niet wachten om met mijn droompaardje aan de slag te gaan en alles met haar te gaan doen wat ik ook met Iefke doe. Maar eerst mag ze nog lekker groeien!”

Informatie over dekken met Krem

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER