Het klinkt als een contradictio in terminis. Maar hulpmiddelen om de paardenbenen te beschermen, of dat nu bandages zijn of peeskappen of -beschermers, kunnen een rol spelen bij het ontstaan van peesblessures.
Gisella Bartels, dierenfysiotherapeut en chiropractor van Bartels Horse and Health Instituut, legt uit.
Te hoge temperatuur
“Een nadeel van het dragen van bandages en beenkappen is het te warm worden van het peesweefsel. Geregeld worden in de pees temperaturen gemeten van 43 tot 44 graden. Bij bandages met een onderlegger gebeurt dit nog sneller dan bij ‘gewone’ peesbeschermers. Hoe meer het been is ingepakt, hoe sneller de temperatuur oploopt”, vertelt Bartels.
Microtraumata
“Bij temperaturen van 43 tot 44 graden vindt er denaturatie van peesweefsel plaats. Dat betekent niet dat meteen de hele pees beschadigd is, maar op zijn minst zullen enkele vezels hun structuur kwijt zijn. Microtraumata noemen we dat: kleine beschadigingen. Die vezels zijn door die beschadiging niet meer functioneel en leveren geen bijdrage meer aan de belastbaarheid en treksterkte van de pees.”
Blessures ontstaan geleidelijk
“Als dit proces van denaturatie regelmatig plaatsvindt doordat de temperatuur onder de beschermers te veel oploopt, kan dit uiteindelijk de kans op een echte peesblessure vergroten. Bandages worden echter niet vaak als boosdoener gezien, omdat ze niet zomaar tot acuut letsel leiden. Toch kunnen ze een grote rol spelen in het geleidelijk ontstaan van blessures. Het kan dus zijn dat die bandages of beenkappen die aangedaan worden om de pezen te beschermen uiteindelijk kunnen leiden tot beschadiging van het peesweefsel van binnenuit”, zo is er te lezen in het artikel.
Het hele artikel over peesblessures door peesbeschermersl.
Bron: Bartels Horse and Health Instituut
Foto: Istockphoto/AnnaElizabethPhotography