Alles over hoefijzers

0
933
Hoefsmid beslaat paard op ijzers
Foto: Isa Vorkink

De paardenhoeven zijn een van de belangrijkste onderdelen van een paard. We willen ze de beste zorg geven die de nodig hebben om blessures en andere problemen te voorkomen.

Het ene paard heeft sterke harde hoeven die niet snel afbrokkelen. Het andere paard heeft hele slechte, zachte hoeven. Een keuze die je kunt maken voor je paard is hem te laten beslaan om scheuren en afbrokkelen te voorkomen en te zorgen voor een gezonde hoef.

Waarom ijzers?

In sommige gevallen is de hoef ernstig beschadigd en is flexibiliteit van de hoef niet gewenst voor het herstel. Een hoefijzer kan steun bieden om de hoef correct te laten herstellen. Sommige paarden hebben afwijkende bewegingen waardoor de hoef scheef afslijt, of hebben hele dunne zolen waardoor ijzers ook gewenst zijn.

Daarnaast is het dragen van ijzers in sommige disciplines gewenst. Voor extra grip tijdens een cross, spring of dressuurwedstrijd op gras kunnen er stiften in de ijzers gedraaid worden. De punten zakken in de grond en geven het paard grip op de bodem en voorkomt nare uitglijers.

Ook wanneer je veel op straat rijdt of ment, kun je soms niet om hoefwijzers heen.

Hoefsmid, ijzer

Belemmert de hoefwerking?

Hoefijzers belemmeren in principe de hoefwerking niet, maar het is wel belangrijk dat de hoefijzers goed op maat zijn en op de juiste manier worden geplaatst. Is dat niet het geval, dan kunnen de ijzers de hoefwerking wel belemmeren.

Groeiende hoeven

Vanaf het breedste punt van de hoef naar achteren slijt de hoefwand. Daar bovenop slijt er een lichte holling in de takken van het hoefijzer. De hoefwand in de teen tot de kwartieren beweegt niet of nauwelijks over het hoefijzer en slijt dus niet. Op een hoefijzer zie je de groei van de teen en de slijtage van de achterzijde van de hoef. Dit zorgt ervoor dat de voet-as van een beslagen hoef langzaam maar zeker uit balans raakt. Naar verhouding wordt de teen langer en zakken de verzenen (hielen). Na zes tot acht weken is de grens van wat acceptabels is bereikt.

Uitstellen zorgt voor problemen

Het is niet verstandig om een hoefijzers langer dan zes tot acht weken te laten zitten. Een hoefijzer is aangemeten op een correct bekapte hoef, vanaf dat moment groeit de hoef verder. Stel de hoefsmid dan ook niet uit en laat hem op tijd komen. Het continue uitstellen van een nieuw beslag kan voor veel problemen en blessures zorgen en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Door langer te wachten gaan de ijzers ook steeds losser zitten doordat de hoeven doorgroeien, dit is natuurlijk ook ongewenst.

Hoeven groeien harder in de zomer, dus overleg met je hoefsmid of je paard wellicht in dat seizoen geen ijzers nodig heeft.

Extra verzorging

Het dragen van hoefijzers vraagt om extra zorg. Er kunnen vuil en steentjes tussen de hoeven en het ijzer blijven zitten, controleer dagelijks de hoeven en verzorg waar nodig. Als er sneeuw is kunnen er ijsklonten ontstaan tussen het ijzer en de hoef. Houd hier rekening mee tijdens sneeuwval en neem voorzorgsmaatregelen als je paard de sneeuw in moet (sneeuwringen, intapen of wrappen).

Hoefsmid

Overigens staat de ontwikkeling van alternatieven voor ijzers niet stil. Je kan je verdiepen in hoefschoenen bijvoorbeeld. Ook daar kan je hoefsmid je van advies voorzien.

Tekst & Foto’s : Isa Vorkink voor Cap Magazine, Overname zonder bronvermelding én toestemming via redactie@capmagazine.eu is niet toegestaan.

Bron: Hoefspecialist-oskar.nl / Cap Magazine

Lees ook: De paardenhoef: Problemen en verzorging

LAAT EEN REACTIE ACHTER