Iedereen heeft zo zijn eigen droom met zijn paard. Samen met je paard genieten van de natuur. Ontspannen rijden door de bossen en over het strand. Of juist de sterren van de hemel rijden in de dressuurring of springpiste. Maar als je (eindelijk) een paard kan kopen, komen de verwachtingen lang niet altijd uit, en kan de droom eindigen in een nachtmerrie.
Droom of realiteit en meer ..
Eerder belichten we het belang van realistisch blijven, de veterinaire keuring, de mening van iemand die er meer verstand van heeft, het borstelen, het opzadelen, het proefrijden en het feit dat je altijd moet controleren of het paard dat je voor ogen hebt echt verkeersmak is en makkelijk de trailer op gaat.
Soortgenoten
Hoe ga je je paard houden. Is het jouw droom om hem op de wei te houden tussen soortgenoten? Probeer dan te achterhalen hoe het dier tot nu toe gereageerd heeft op soortgenoten. Als het paard gewend is samen te lopen met soortgenoten en als de condities het toelaten, vraag dan of het paard even in de wei/paddock mag met zijn maatjes of spreek van te voren af dat je bij aankomst het paard wil zien lopen in de wei en dat je het dier ook zelf uit die wei wil ophalen. Dan kun je gelijk zien of het dier makkelijk te vangen is en zelfstandig genoeg is om niet in paniek te raken als hij bij z’n soortgenoten vandaan gaat. Is dit niet mogelijk ,vraag dan om bewijsmateriaal in de vorm van foto’s, video enzovoorts. Informeer hoe het paard zich gedraagt tussen soortgenoten: heeft hij voernijd, speelt hij veel, laat hij zich juist makkelijk door anderen verjagen?
Grenzen
Bedenk dat een paard zich gedraagt naar gelang z’n aard, opvoeding en de wijze waarop z’n omgeving het dier behandelt. Daarnaast is gedrag uit het verleden geen garantie dat het ook in de toekomst zo zal reageren. Het is wel belangrijk om een goed beeld te krijgen tot aan het moment van verkoop. Er zijn genoeg voorbeelden bekend, dat brave paarden na drie weken bij hun nieuwe eigenaar – soms onherkenbaar – veranderd waren omdat de grenzen niet duidelijk aangegeven werden en/of de nieuwe eigenaar niet genoeg leiding gaf. Bij gebrek aan duidelijkheid gaat het paard in zijn contacten met de mens zelf maar een omgangsregeling invoeren.
Zelfkennis
Een paard dat met de vorige ruiter Z dressuur reed of een 1.40m parcours sprong, kan bij een onervaren ruiter in een aantal weken afglijden naar L-niveau en bij het springen van een 80 cm parcours alle balken er afgooien. Om een goede relatie op te bouwen met een paard is zelfkennis een eerste vereiste. Wees eerlijk naar jezelf en je toekomstig paard over je rijtechnische kwaliteiten. Het voorkomt teleurstelling en ongelukken. Koop geen heet, voorwaarts paard als je droomt van een rustig buitenritje aan een lange teugel. Koop geen onervaren jong paard als je alleen ervaring heeft op goed doorgereden paarden. Wil je weten welk type karakter het beste bij je past? En hoe je de verschillende karakter-typen makkelijk kan herkennen? Zorg dan dat je iemand raadpleegt die dit in kan schatten, of lees de serie van Cindy Handschoewerker over dit onderwerp, verschenen in CAP Magazine.
Vriend voor het leven
Weet wat in je vermogen ligt en zoek een paard dat bij je past. Bent je van nature wat schuchter en niet zo consequent, neem dan geen ‘onbehouwen’ paard dat meer dan gemiddeld behoefte heeft aan leiding en kordaat optreden. Een eigen paard kan een vriend zijn voor het leven. Samen kun je mooie momenten beleven in de natuur en/of in de sport. Een goed begin is het halve werk. Ga nooit onvoorbereid een paard kopen.
Jouw aankoop-ervaring delen?
CAP online maakte een miniserie artikelen over het aankopen van een paard. Dit is de vierde en laatste aflevering. Wij zijn nog steeds benieuwd naar jouw ervaringen met het aankopen van paarden, zowel positief als minder positief. Heb jij een bijzondere, teleurstellende of extreem goede ervaring met het aankopen van een paard, en wil je dat delen via het platform van CAP online? Stuur dan een mail naar redactie@capmagazine.eu
Bron: Hoefslag
Foto: Istockphoto.com