7 tip om je paard jeukvrij de zomer door te loodsen

0
2343

Eindelijk weer in de buiten bak rijden, bosritten, buitenwedstrijden, gezellig samen met stalgenoten barbecueën en genieten van het zomerse weer… Wel een beetje jammer dat muggen en vliegen ons willen vergezellen tijdens al die leuke activiteiten. Lees gauw onze 7 tips om je maatje te beschermen tegen die irritante bijtertjes. Want ze zijn er weer vroeg bij dit jaar en hebben enorme dorst!

Vooral knutten en dazen zijn grote boosdoeners. Knutten kunnen met hun speeksel voor zomereczeem bij je paard zorgen en dazen hebben kleine mesjes bij hun snuit waarmee ze je paard lelijk kunnen snijden. Je zult merken dat sommige paarden jaar in jaar uit met zomereczeem kampen, terwijl andere paarden altijd de dans lijken te ontspringen. Als een paard gebeten is door een knut, ontstaat er een allergische reactie, waardoor het paard jeuk kan krijgen. Als het paard een goede weerstand heeft, kan hij van binnenuit tegen de allergische reactie vechten en jeuk voorkomen. Voorkomen is uiteraard beter dan
genezen! Wat kun je doen om je paard optimaal te beschermen?

1. Breng je paard niet in de schotlinie

Houd je paard weg bij plekken waar dazen en de minuscule muggen graag vertoeven, zoals warme, vochtige, windstille plekken en bossen. Hoewel het rondom meertjes tijdens de zomer natuurlijk lekker vertoeven is, is het voor je paard beter om hier niet te lang te blijven hangen. Knutten zijn daarnaast extra actief als het schemert, dus je doet er goed aan je paard op stal te zetten juist voordat het gaat schemeren.

2. Deken af, deken op

Waarschijnlijk heb je je maatje net van zijn winterdeken bevrijd, maar toch zijn dekens ook in de zomer goed te gebruiken ter bescherming tegen insecten. Is je paard gevoelig voor zomereczeem? Dan is een eczeemdeken het perfecte middel om leed te voorkomen. Tegen dazen en vliegen voldoet een goed passende vliegendeken.

3. Houd de boel schoon

Dazen en knutten houden van vochtige plekken en leggen daar graag hun eitjes. Ook stilstaand water is een paradijs voor insecten. Houd je paard daarom weg bij meertjes en pak heel regelmatig de riek erbij om vochtige plekken uit de stal te halen.

4. Verzin afleidingsmanoeuvres

Dazen komen af op warme, bewegende oppervlaktes. Als je paard zweet is hij dus een perfect doelwit. Vaak worden daarom dazenvallen opgehangen. Dit zijn donkere objecten die verwarmd worden door de zon en bewegen. Wist je dat je heel gemakkelijk zelf een dazenval kunt maken met een emmer en dazenlijm? Dit is een leuke to-do voor als de verveling toeslaat.

5. Lekker windje

Dazen en knutten kunnen niet zo goed vliegen. Plaats een ventilator in de buurt van je paard, dan maak je het de insecten extra moeilijk om bij je paard te komen.

6. Insectenbeten

Heeft je maatje toch insectenbeten opgelopen? Probeer dan uit te vinden welk verzorgingsmiddel bij hem past om de jeuk of pijn te verzachten. Het is natuurlijk ideaal als dit fijne verzorgende producten zijn met een kalmerend effect die de huid helpen te herstellen. Houd ook open wondjes in de gaten en maak ze goed schoon. Zo voorkom je ontstekingen. Raadpleeg je dierenarts als je het niet vertrouwt.

7. Anti-mug voor jezelf

Er zijn natuurlijk nog veel meer insecten die onze beste vrienden belemmeren in het warme weer. Laten we de normale huis-tuin-en-keukenvlieg niet vergeten. Die zijn vaak bij de ogen van je paard te vinden omdat ze traanvocht zo lekker vinden. Vliegenmaskers en vliegenfrontriemen kunnen je maatje helpen de vliegen op afstand te houden. En vergeet ook jezelf niet! Dus stop ook een flesje anti-mug voor jezelf in je poetskist en bedek je huid zoveel mogelijk onder je favoriete kleding. Zodra je weer kunt gaan genieten van alles wat de paardenwereld te bieden heeft, ben je in ieder geval super goed voorbereid!

Crisis … wat nu?

In deze zware tijd kunnen we jammer genoeg niet zoveel van de gezelligheid van onze stalgenoten genieten. Groepsritten, stalbarbecues en lessen vallen dus voorlopig helaas uit. We kijken stiekem natuurlijk enorm uit naar alle mooie activiteiten die we hopelijk gauw, als de crisis voorbij is, kunnen hervatten. Passie voor paarden is iets om te delen met je stalmaatjes en dat moeten we nu noodgedwongen even missen. Daarnaast leven we natuurlijk met de angst: kan ik nu wel optimaal voor mijn paard zorgen?

Gelukkig mag je zelf nog wel naar je paard, maar waar moet nu extra op gelet worden als je naar je paard gaat? Iedere manege zal haar regels verscherpt hebben waardoor je geacht wordt je te focussen op de hygiëneregels; handen vaak wassen, niet aan je gezicht zitten, hoesten en niesen in je elleboog en afstand houden van andere stalgebruikers. Als je ziek bent, kun je beter iemand anders vragen je paard te verzorgen. De kans dat je paard besmet raakt, is heel klein, maar je zou het virus kunnen overbrengen op de paardenhuid of de paardenspullen waardoor je andere stalgebruikers weer kunt besmetten. Aangezien de wedstrijden uitvallen, is het niet altijd nodig intensief te trainen.

Je paard zal mogelijk niet de beweging krijgen die hij normaal gewend is, vergeet dus ook niet de voeding aan te passen. We hopen dat jullie de tijd goed en gezond doorkomen en dat we manieren kunnen verzinnen om toch van het paardenleven te genieten. Neem bijvoorbeeld lekker de tijd om je paard en zijn tuig een uitgebreide poetsbeurt te geven of maak mooie fotoboeken met herinneringen van jou, je paard en je stalgenoten!

BR CLASSIC COLLECTION

De BR Classic Collection bevat dekens variërend van lekker warme fleecedekens tot luchtige, waterdichte regendekens en handige accessoires zoals transportbeschermers en tassen. De Classic Collection heeft een winter- en een zomerlijn. In de winter zijn de producten van deze lijn zwart en in de zomer zijn ze ook verkrijgbaar in een zomers tintje genaamd “tan”. De Classic Collection is een stabiele lijn waarbij ieder jaar dezelfde producten aangeboden worden met de kwaliteit die je van BR gewend bent. Met enige regelmaat wordt een nieuw product toegevoegd of krijgen de Classic producten een vernieuwend sausje. Zo is de staldeken bijvoorbeeld recent voorzien van een nog zachtere voering.

Tekst en foto’s: BR

LAAT EEN REACTIE ACHTER