4 Tips voor een gezonde paardenwei

0
4154

Voor een gezonde paardenwei is het belangrijk dat je deze regelmatig onderhoudt met graszaad en de juiste bemesting. Gebruik de volgende tips en adviezen van Pavo voor een optimale paardenwei!

Om te beginnen is het goed om even stil te staan bij de verschillen tussen een paardenwei en een koeienwei. In de praktijk worden paardenweides namelijk nog heel vaak hetzelfde behandeld, terwijl dat niet zou moeten! Het verschil tussen deze twee zit hem vooral in de voedingswaarde van het gras, het groeipunt en de zode / bodem.

Voldoende voedingsstoffen

Melkgevende koeien moeten hard werken om zoveel mogelijk melk of vlees te produceren. Om deze koeien van voldoende voedingsstoffen te voorzien, worden koeienweides zeer regelmatig bemest. Ook selecteren koeienboeren bepaalde soorten Engels raaigras (ook wel productiegras genoemd) met een hoog energie-, eiwit- en suikergehalte. Dat willen wij natuurlijk liever niet voor de gezondheid van onze paarden. Een paardenweide staat het liefst vol met gras dat wat suikerarmer en structuurrijker is.

Laag groeipunt

Een ander verschil is het groeipunt: daar waar het gras weer begint te groeien. Paarden grazen het gras heel kort af in tegenstelling tot koeien, die het gras met hun tong afsnijden. Een paardenwei heeft dan ook behoefte aan grassen met een heel laag groeipunt dat dicht bij de grond ligt. Op deze manier eten paarden het groeipunt niet op en kan het gras weer snel aangroeien. Ligt het groeipunt een heel stuk boven de grond, dan grazen paarden het zo op en komt het gras moeilijk weer op gang.

Stevige bodem

Tot slot is een stevige zode, oftewel bodem, ook belangrijk bij een paardenwei: waar koeien rustig uren gaan liggen herkauwen, staan paarden bekend om hun beweeglijke hapje-stapje graaswijze, rennen en hard afzetten met de hoeven in de grond.

Bemest vs niet-bemest

Tip 1

Inzaaien / doorzaaien van de paardenwei

Probeer één keer in de tien tot vijftien jaar de wei helemaal opnieuw in te zaaien of op zijn minst door te zaaien. Bij het opnieuw inzaaien wordt de grasmat dood­gespoten en meestal na een reparatiebemesting opnieuw ingezaaid. Deze reparatiebemesting is heel belangrijk!

Het is verstandig om eerst je bodem te laten analyseren, zodat je weet wat de ideale mineralen­samenstelling van de bemesting moet zijn. Het lab Eurofins in Wageningen (Nederland) biedt o.a. een speciaal pakket aan voor paardenweides: EquiSoil. Aan de hand van de uitslag van een grondanalyse kan een bemestingsadvies gemaakt worden. Na het aanvullen van eventuele tekorten kan het graszaad de grond in.

Gebruik voor het inzaaien graszaad dat bestemd is voor een paardenwei, zoals Pavo GrassSeed, en geen graszaad voor een koeienwei. Ook doorzaaien is een optie. Bij het doorzaaien wordt in de bestaande grasmat het graszaad ingebracht. Het beste moment om in te zaaien of door te zaaien is in het najaar of eventueel het vroege voorjaar.

Tip 2

Afwisselend weiden en maaien

Voor het behoud van een goede wei is het beter om de weide niet alleen maar te laten begrazen door paarden, maar dit af te wisselen met maaien. Je zult zien dat af en toe maaien een zeer positief effect heeft!

Tip 3

Paardenmest uit de wei halen

Tja, niet het leukste klusje, maar haal de paardenmest zoveel mogelijk uit de wei. Dit is vooral belangrijk in verband met worm­besmetting, maar ook om het ontstaan van ‘bossen’ te voorkomen.

Tip 4

Kunstmest voor de paardenwei

Als het voorjaar weer voor de deur staat, zijn veel mensen gewend dat er kunstmest gestrooid wordt. De ‘normale’ kunstmest die hier meestal voor gebruikt wordt, bevat N-P-K, oftewel stikstof-fosfaat-kalium. De stikstof die in deze gewone kunstmest zit, komt na het strooien in een dag of tien vrij. Het gras krijgt hierdoor een enorme groeispurt en bevat zodoende relatief hoge eiwit- en suikergehaltes; prima voor koeien, maar voor paarden is dit absoluut niet gewenst.

Om deze reden heeft Pavo een kunstmest speciaal voor paardenweides ontwikkeld: Pavo FieldCare. Pavo FieldCare bevat een speciale stikstofverbinding, die langzaam (in twee tot drie maanden) vrijkomt. Deze vorm van stikstof heet ENTEC-Stikstof. Het voordeel hiervan is dat het gras goed groeit, maar zowel de suiker- als de eiwitgehaltes in het gras lager blijven.

Meststoffen

Daarnaast bevat Pavo FieldCare een aantal andere meststoffen, zoals fosfor, kalium, magnesium, natrium en zwavel; allemaal voedingsstoffen die belangrijk zijn voor een gezonde paardenwei!

In het kort:

• Graslandvernieuwing: inzaaien of doorzaaien eenmaal in de tien tot ­vijftien jaar.

• Als je opnieuw gras gaat inzaaien, neem dan van tevoren een bodemmonster om de bemestingstoestand van de bodem te controleren en eventueel te corrigeren, voordat het gras de grond in gaat.

• Gebruik een graszaad­mengsel dat geschikt is voor paarden.

• Probeer het weiden af te wisselen met maaien.

• Verwijder paardenmest uit de wei!

• Gebruik een meststof speciaal voor de paardenwei waarbij de stikstof langzaam vrijkomt en de suiker- en eiwitgehaltes in het gras lager blijven.

Pavo’s producttips:

Pavo FieldCareKunstmest speciaal voor de paardenweide
√ Voor een goede en gezonde grasmat
√ Langzaam vrijkomende stikstof
√ Bevat alle belangrijke meststoffen afgestemd op de paardenweide

Pavo GrassSeedGraszaad voor paardenweides
√ Laag groeipunt en extra structuur
√ Sterk grassoort bestand tegen vertrapping en kort grazen
√ Lage fructaanindex

Kijk voor meer informatie of advies over je paardenwei op www.pavo.be

LAAT EEN REACTIE ACHTER